Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Gaan netbeheerders Nul op de Meter renovaties financieren?

Netbeheerders meer vrijheid geven in de wet- en regelgeving zodat zij een rol kunnen spelen in de financiering van het Nul op de Meter renoveren van bestaande koophuizen. Dat is de kern van de motie die 4 november in de Tweede Kamer is aangenomen.  Hiermee is een opening gemaakt voor het gebouwgebonden financieren van Nul op de Meter renovaties. Dat vergemakkelijkt de keuze in veel gevallen voor de woningeigenaar om deze maatregel te nemen en meteen mooier, gezonder en comfortabeler te wonen. Goed nieuws voor huiseigenaren, de bouw en het milieu!

Het voorstel van D66, ChristenUnie en PvdA dat huiseigenaren investeren in het energieneutraal maken van hun huis in de plaats van het betalen van hun energierekening is aangenomen. De woonlasten blijven gelijk, want het energieverbruik daalt. Met het verschil wordt de investering terugbetaald. Van Veldhoven (D66): “Als je nu in een tochtig huis woont kun je in één keer je koophuis energieneutraal maken. Wanneer de investering is terugbetaald, heb je én een comfortabel energiezuinig huis én je hebt een veel lagere of zelfs geen energierekening meer.” De investering moet ervoor zorgen dat bestaande koophuizen “nul-op-de-meter” krijgen. Dat betekent dat het huis niet meer energie verbruikt dan er wordt opgewekt.

Nul-op-de-meter

Deze regeling geeft bovendien een impuls aan de werkgelegenheid. Doordat er minder gestookt hoeft te worden, neemt ook de afhankelijkheid van gas af. Dik-Faber (CU): “Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn huis energieneutraal te maken. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee. De motie maakt het mogelijk dat veel meer mensen in onze samenleving mee kunnen doen aan het project ‘nul op de meter’. Zo maken we samen werk van een verantwoorde omgang met energie.” Albert de Vries (PvdA): “Iedere maand een hoge energierekening betalen is doodzonde als je voor hetzelfde geld kunt zorgen dat je huis energieneutraal wordt en je nooit meer een energierekening krijgt. Met dit voorstel kan iedere huizenbezitter investeren in een huis met schone energie. In plaats van aan bv Nuon of Delta maandelijks je energierekening te betalen betaal je een aantal jaren aan het bedrijf dat je huis zodanig heeft aangepast dat je geen energierekening meer krijgt. Dat is een vooruitgang voor iedereen, en een belangrijke stap om ons land in de toekomst minder afhankelijk te maken van gas.”

Koppelen aan woning

De motie roept op om netbeheerders in staat te stellen om te bemiddelen tussen de huizenbezitters en de financiers. Nu is het nog vaak zo dat de terugverdientijd van het investeren in het energiezuinig maken van een koophuis niet lonend is. De terugverdientijd is dan langer dan de tijd die de huiseigenaar nog in het huis verwacht te blijven wonen. Door de financiering via netbeheerders te koppelen aan de woning en niet aan de hypotheek of de eigenaar, wordt dit ondervangen.

Voor meer informatie

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat het in één keer energieneutraal maken van woningen en gebouwen («nul op de meter») bijdraagt aan het verminderen van de afhankelijkheid van aardgas en aan beheersbare energiekosten van huishoudens, en daarnaast een impuls geeft aan de bouwsector;
overwegende dat gebouwgebonden financiering gefaciliteerd door betaling via het vastrecht een aantrekkelijke en snel opschaalbare oplossing kan zijn voor het (in grote aantallen) realiseren van nul-op-de-meterwoningen;

verzoekt de regering, snelle uitrol van «nul op de meter» te ondersteunen, bijvoorbeeld door in de experimenteerruimte van de Elektriciteitswet gebouwgebonden financiering mogelijk te maken en daarbij de potentie van netbeheerders ook te mogen benutten voor het faciliteren van betalingsstromen bij gebouwgebonden financiering, van Nul op de Meter realisaties of private partijen te benutten, en gaat over tot de orde van de dag.

Deel dit bericht via social media: