Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Gebouwgebonden oplossing als financiering voor Nul op de Meter

 

Stroomversnelling adviseert de landelijk coördinator Groningen, Hans Alders, een gebouwgebonden oplossing voor financiering van Nul op de Meter mogelijk te maken. Dus stoppen met gas; te beginnen in Groningen! 

De Taskforce Financiering van Vereniging de Stroomversnelling[1] vraagt de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, mee te werken aan een gebouwgebonden oplossing voor financiering van Nul op de Meter upgrades voor particulieren. Met deze vorm van financiering wordt het voor woningeigenaren een stuk makkelijker een Nul op de Meter upgrade rond te krijgen. De transitie naar Nul op de Meter in Groningen komt hierdoor in een stroomversnelling waardoor de gaskraan verder dicht kan.

In het kort

Binnen de huursector zijn in Groningen de handen al ineen geslagen om bij de verstevigingsopgave tegelijkertijd de verduurzaming van de woningvoorraad zonder gas maar mét Nul op de Meter te realiseren. Dat moet ook bereikbaar zijn voor particuliere woningeigenaren.
De Taskforce Financiering van de Stroomversnelling wil de keuze van particulieren voor een Nul op de Meter upgrade gemakkelijker maken. Voor veel woningeigenaren ligt de sleutel bij een gebouwgebonden oplossing. Met dit concept kan de renovatie worden betaald met een maandelijks bedrag ter hoogte van de oude energierekening die bij verhuizing overgedragen wordt aan de volgende eigenaar. Het meest logische lijkt om de contractuele verplichtingen via het netwerkbedrijf te laten verlopen.

400.000 mensen willen Nul op de Meter maar financiering is lastig

In Nederland staan zo’n 3,5 miljoen woningen die geschikt zijn voor een industrieel vervaardigd Nul op de Meter renovatieproduct, zeker de helft hiervan is in particulier eigendom. Uit onderzoek van Platform 31 blijkt dat een derde van de huiseigenaren graag een aanbod ontvangt voor een Nul op de Meter renovatie. Dit betekent dat op dit moment ruim 400.000 eigenaren van rijwoningen geïnteresseerd zijn! Dat zij niet direct stappen ondernemen komt omdat men huiverig is voor de financiering. Veel mensen willen liever geen extra hypotheek of andere persoonsgebonden leningen. Daarnaast blijkt dat maar liefst circa 40% van de huiseigenaren niet voor een persoonsgebonden financiering in aanmerking komt omdat bijvoorbeeld hun huis ‘onder water’ staat, ze geen arbeidscontract hebben of 55 plus zijn.

De oplossing: Betalen via de energierekening

Niettemin zijn al deze woningeigenaren wel gebonden aan een andere financiële verplichting namelijk hun huidige maandelijkse energierekening. Dit bedrag is in de meeste gevallen toereikend om een Nul op de Meter renovatie te financieren. Mensen blijven dan netto hetzelfde bedrag betalen maar nu als vergoeding voor de investering in de Nul op de Meter renovatie in plaats van voor de levering van energie. En het mooie is, bij verhuizing gaat het over naar de volgende huiseigenaar. De taskforce ziet deze oplossing dus graag werkelijkheid worden.

Een gebouwgebonden oplossing waarbij het netwerkbedrijf de inning van deze vergoeding faciliteert via een vorm van vastrecht, acht de taskforce het meest kansrijk. Een netwerkbedrijf heeft via de energiemeter al een relatie met de woning. Deze oplossing is bovendien het best landelijk op te schalen én biedt de markt alle ruimte.

Hans Alders

De Taskforce Financiering adviseert nu de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, de ontwikkeling van deze gebouwgebonden oplossing voor financiering te ondersteunen zodat de transitie naar Nul op de Meter ook in Groningen in een stroomversnelling gaat. Dit betekent meer zelf opgewekte energie waardoor de gaskraan verder dicht kan. Particulieren kunnen dan in de toekomst via een makkelijke weg, zonder hoge kosten vooraf, hun woning upgraden naar een super comfortabele Nul op de Meter woning zonder dat zij bang hoeven te zijn dat hun investering verloren gaat als zij verhuizen. Winst voor iedereen dus!

Bijlagen


[1] De Taskforce Financiering Stroomversnelling bestaat, naast leden uit Stroomversnelling, uit vertegenwoordigers van banken, zijn AFM en het NHG vertegenwoordigd en levert Nibud ondersteuning. Het doel van de Taskforce is onder andere een financieel product of vehikel te ontwikkelen dat particuliere woningeigenaren in staat stelt woonlastenneutraal een woningrenovatie uit te voeren met het ambitieniveau Nul op de Meter. Daarnaast doet de Taskforce aanbevelingen om een breed publiek te bereiken met voldoende keuzemogelijkheden voor realiseren van een Nul op de Meter-renovatie om zo een grootschalige uitrol van hiervan mogelijk te maken.

Deel dit bericht via social media: