Deal Stroomversnelling

Vier bouwers en zes woningcorporaties tekenden 20 juni 2013, in het bijzijn van minister Stef Blok voor Wonen & Rijksdienst, de deal ‘Stroomversnelling’ (evenals de bijlagen bij deze overeenkomst) om 11.000 woningen te renoveren tot een nul-op-de-meter woning. Deze 11.000 woningen vormen de opmaat voor nog eens 100.000 woningen en vormen de basis voor Stroomversnelling. Een hoog niveau renovatie, terwijl voor huurders de woonkosten (huur+energie) gelijk kunnen blijven. De financieringsruimte voor de renovatie wordt onder meer gevonden in de Energieprestatievergoeding. De Energieprestatievergoeding (EPV) betaalt de huurder aan de woningcorporatie voor een gegarandeerde prestatie op energie en binnenklimaat van een woning en in plaats van de reguliere (gemiddelde)energiekosten.

Corporaties PortaalLefierWoonwaardStadlanderTiwos en Wonen Limburg en bouwbedrijven VolkerWesselsBAMBallast Nedam en Dura Vermeer namen gezamenlijk het voortouw met een deal voor de eerste 11.000 woningen. Inmiddels zijn er volop projecten in voorbereiding en uitvoering. Dagelijks leren deze partijen meer over de techniek van NOM, het beter benaderen en informeren van bewoners, bruikbare contracten en kostenefficiëntie.

De tien koplopers juichen het aansluiten van andere bouwbedrijven, corporaties en toeleveranciers binnen de beweging van Stroomversnelling van harte toe. Met de andere leden in de vereniging Stroomversnelling kunnen we Nul op de Meter verder te brengen en op grote schaal mogelijk te maken voor bestaande bouw en nieuwbouw. De afspraken over de 11.000 woningen binnen de Deal Stroomversnelling vormden een separaat programma. Inmiddels is de deal succesvol ontbonden en werken veel meer organisaties samen in de brede vereniging Stroomversnelling.