Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nederland neemt afscheid van aardgas

Nederland staat aan het begin van een gigantische operatie om gasvrij te worden. Op dit moment gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om het huis te verwarmen. De bedoeling is dat het grootste deel daarvan vanaf 2030 de energie niet meer uit aardgas haalt. Hierover maakte de NOS gisteren een item. Ze waren onder andere op bezoek bij de Utrechtse Mitros Flat met Toekomst.

Lees meer over het item en bekijk het filmpje via de website van de NOS

Afscheid van aardgas

Veel nieuwbouwwoningen worden nu al opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel. Negentig gemeenten en andere partijen, waaronder netbeheerder Stedin en Stroomversnelling willen dat bestaande woningen gasvrij worden. Dat is volgens hen nodig om aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Samen hebben ze een manifest ondertekend, dat vanmorgen werd gepresenteerd tijdens de Nationale Klimaattop.

Energieneutraal

Een flat uit de jaren ’60 in Utrecht Overvecht is momenteel proefproject. Het gebouw zou eigenlijk gesloopt worden, maar krijgt nu een duurzaam tweede leven. Door onder meer driedubbele ramen, isolatie op het dak, zonnepanelen en aardwarmte is het de bedoeling dat de flat op zijn minst net zo veel energie opwekt als de bewoners nodig hebben.

“In Utrecht gebruikt zo’n driekwart van de inwoners nog gas. Ons streven is om energieneutraal te zijn in 2030”, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “Van dit type woning zijn er zesduizend in onze stad. Als deze operatie lukt, is er een enorm aantal huizen dat we op dezelfde manier kunnen renoveren.”

Pilot met 8 woningen 

Afgelopen vrijdag startte de renovatie van 8 portiekwoningen in Utrecht Overvecht. Nieuw Utrechts Peil (NUP), een consortium van Vios Bouwgroep BV, op ten noort blijdenstein architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs maakt de 8 woningen in 10 weken tijd energieneutraal. Als de woningen klaar zijn, gaan bewoners er een jaar lang proefwonen. NUP en Mitros monitoren dan een jaar lang of de woning echt energieneutraal zijn en of de bewoners er prettig wonen. Als de resultaten positief zijn, maken ze ook de andere 40 woningen in het flatgebouw energieneutraal.

Bezoek en meer ‘flats met toekomst

De flat aan de Camera Obscuradreef is een “Intervamflat”. Daarvan zijn er veel meer gebouwd. In heel Nederland zo’n 14.000. De kennis die NUP en Mitros opdoen bij Flat met Toekomst kan een voorbeeld zijn voor de aanpak van dit type woningen. Ze horen ook graag van andere organisaties wat hun ervaringen en ideeën zijn om flatwoningen energieneutraal te maken. Het bezoeken van de flat behoort ook tot de mogelijkheden. 

Op de website staat het laatste nieuws over het project en verschillende achtergrondverhalen.

Deel dit bericht via social media: