Events

Samenwerkmiddag op 20 september

12 september 2018

Donderdag 20 september a.s. staat de derde Samenwerkmiddag van dit jaar gepland in Het Huis in Utrecht.

Programma
12.00-13.00 uur – Ontvangst met lunch Bij Het Huis in Utrecht

13.00-13.30 uur – Plenair: Actualiteit

Welkom nieuwe leden
Stand van zaken: Klimaatakkoord
Campagne NOM-keur en Cursus NOM-keur
Uitleg middagprogramma

13.30-14.45 uur – 1ste ronde deelsessies

Samen de TCO in de wijk bepalen
Omgevingsinteractie in Smart Energy Cities

14.45-15.00 uur – Pauze

15.00-16.30 uur – 2de ronde deelsessies

Nieuwbouw afnameovereenkomst
NOM-Ready ready for take-off?

16.30-17.00 uur – Afsluiting

Wrap up met een vooruitblik op zaken waar wij aan willen werken met jullie.

17.00-18.00 uur – Borrel

Toelichting bij de deelsessies
Samen bepalen we de TCO in de wijk
Nu de transitie van bestaande wijken naar aardgasvrije wijken voor de deur staat, is de keuze van het juiste energiesysteem voor een specifieke wijk een urgent vraagstuk. Eén van de belangrijke issues daarbij zijn de economische implicaties daarvan. Wat het extra complex maakt is dat de kosten en baten per stakeholder in die wijk behoorlijk uiteen kunnen lopen. Een eerlijke verdeling van de lasten en de lusten én de keuze voor het systeem dat overall de beste economische prestatie heeft, vraagt om een bepaling van de TCO in de wijk. Op de samenwerkmiddag willen we met onze leden een eerste aanzet geven in de opzet van zo’n bepalingsmethodiek.

Omgevingsinteractie in Smart Energy Cities
Het programma Smart Energy Cities heeft een aanpak ontwikkeld om de energietransitie in wijken te versnellen. De aanpak is ontwikkeld door de ervaringen in 16 wijken bij elkaar te brengen. Hieruit is een prachtig model ontstaan voor de wijkaanpak. De Smart Energy Cities aanpak is een integrale aanpak waarbij de sociaal/maatschappelijke benadering gelijktijdig wordt gecombineerd met technisch/economische innovaties. De ontwikkelde aanpak helpt stakeholders in de wijk om bijvoorbeeld versneld aardgasvrij te worden. Liesbeth Schipper, van het programma Smart Energy Cities, neemt ons mee in dit model. Samen gaan we kijken op welke wijze de kennis en ervaringen van Stroomversnelling meegenomen kunnen worden in het model. Ook gaan we kijken hoe we vanuit Stroomversnelling met het model gaan werken om versnelling te krijgen in de opgaven waar jullie voor staan.

Afnameovereenkomst nieuwbouw
De NOM Nieuwbouw afnameovereenkomst heeft een belangrijke ontwikkelsprong gemaakt. Samen met Aedes, Woonbond en Bouwend Nederland is er gewerkt aan een versie waar we samen enthousiast over zijn. In deze workshop delen we graag de meest uitdagende elementen waaronder beheer en onderhoud met je. Daarnaast is er met woningbouwcorporaties en bouwers gesproken over hun ervaringen uit de praktijk. Wat werkt goed, wat kan beter? We willen graag een vervolg geven aan dit gesprek met jullie. Welke contracten passen jullie toe wanneer je NOM Nieuwbouw realiseert? Waarom zou je werken met de nieuwe afnameovereenkomst? Wat is de relatie tussen dit contract en ontwikkelingen als de wet kwaliteitsborging?

NOM-Ready ready for take-off?
Het afgelopen jaar hebben de deelnemers aan de Ontwikkeltafel NOM-Ready grote stappen gezet in het verder uitwerken van NOM-Ready Keur. Dit heeft geleid tot een versie 0.1 van documenten en tools die nodig zijn om een aanvraag te kunnen doen. Enkele deelnemers van de ontwikkeltafel gaan nu van start met een proefaanvraag. Wil je weten wat er ontwikkeld is voor NOM-Ready Keur aanvragers? Heb je interesse om zelf als aanbieder een proefaanvraag te doen? Of wil je als corporatie en toekomstig afnemer meekijken? Dan is deze sessie hét aanknopingspunt!

Aanmelden
Meld je hier aan voor de Samenwerkmiddag

Plaats & Tijd
De samenwerkmiddag zal plaatsvinden bij Het Huis in Utrecht. Ontvangst is vanaf 12.00 uur met een lunch. Het programma begint om 13.00 uur en zal eindigen rond 17.00 uur waarna we afsluiten met een borrel.

Het Huis
Boorstraat 107 | 3513 SE Utrecht
T 030 231 58 44 | info@hethuisutrecht.nl

Het Huis Utrecht heeft een goede bereikbaarheid – dichtbij Utrecht CS en uitvalswegen. Er wordt druk gebouwd aan Station Utrecht Centraal. Dit zorgt ervoor dat het met de auto nog wel eens lastig kan zijn om door het centrum heen te rijden. Kom je met de auto, houdt hier dan rekening mee. Er zijn circa 30 parkeerplekken direct voor de locatie (betaald parkeren). Mochten deze plekken al bezet zijn, dan kun je de auto in de wijk parkeren (ook betaald parkeren).

Vanaf Utrecht Centraal is het zo’n 10 minuten lopen maar bij slecht weer kun je uiteraard ook een bus nemen. Er zijn diverse bussen die je op de bestemming brengen.

Routebeschrijving Google Maps