Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Verduurzaming woningen vraagt om een mix van technieken

Dit artikel verscheen op de opiniepagina van het FD op 19 september.

Met stijgende verbazing lazen wij het opiniestuk ‘Van-gas-los-religie kost te veel en levert te weinig op. Tijd voor alternatieven’ van Gigi van Rhee en André Mom (FD, 17 september). Hierin bestempelen zij de bewezen technologie van het aardgasvrij maken van woningen door isolatie en warmtepompen als ‘religieus’. Vervolgens promoten de auteurs een hoogst onwaarschijnlijke lange-termijntechniek als alternatief: het produceren van grote hoeveelheden waterstof dat het aardgas in het gasnet moet gaan vervangen.

De woordkeuze voor ‘religieus’ valt de laatste tijd vaker als het om aardgasvrije woningen gaat, wat doet vermoeden dat dit frame bewust in de markt wordt gezet vanuit de gassector. Net zoals de elektrische auto decennialang doelbewust is getorpedeerd door de olie-industrie, zo zal ook de gasindustrie alles op alles zetten om elektrificatie van een deel van de woningmarkt te voorkomen. De oplossing die Gigi van Thee en André Mom (tevens oud-president van het Europese gasturbine-netwerk, ETN) voorstellen past in dat plaatje: we blijven de huidige fossiele infrastructuur gebruiken, gaan eerst gas importeren uit Rusland en schetsen een lange-termijnoplossing waarvan onbekend is hoe realistisch het is om dit voor verwarming van huizen en gebouwen in te zetten.

Twijfel zaaien
Deze vorm van twijfel zaaien mist zijn uitwerking niet. Gemeenten die plannen hebben om woonwijken van het gas af te halen, gaan weer twijfelen, wat de energietransitie flink kan vertragen. Zo gebeurt er niets, houden gevestigde belangen de regie en blijven we veel langer aan het fossiele infuus dan wenselijk om verregaande klimaatverandering te voorkomen.

En dat terwijl waterstof of elektriciteit elkaar niet hoeven te bijten. Er moeten in Nederland 7 miljoen huizen verduurzaamd worden. Daarbij is genoeg ruimte voor verschillende technieken. In hoofdlijnen weten we waar welke techniek het best werkt. Woonwijken gebouwd vanaf de jaren ‘70 kunnen het best aan de warmtepomp, voor binnensteden is een warmtenet vaak logischer. Op het platteland en in kleine oude dorpskernen zou waterstof een optie kunnen zijn. Dat het aardgasnet er toch al ligt is geen argument om alles dan maar op waterstof te doen. Ook gasnetten zijn niet gratis en vergen onderhoud.

Leen van Dijke is voorzitter van Stroomversnelling en Willem Wiskerke is transitiemaker bij Squarewise.

Deel dit bericht via social media: