Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Een Greendeal en de eerste 120 NOM-woningen in Zoetermeer

Begin maart ondertekende de gemeente Zoetermeer de landelijke Greendeal aardgasvrije wijken. Eind maart zetten de gemeente Zoetermeer, woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes en netwerkbeheerder Stedin hun handtekening onder een Greendeal voor de wijk Palenstein. Krachten worden gebundeld om samen de mogelijkheden te verkennen om van Palenstein een aardgasloze wijk te maken.

De Goede Woning | Zoetermeer, onlangs lid geworden van Stroomversnelling, trapt af met het Nul op de Meter maken van 120 huizen. Het eerste NOM-project van de Zoetermeerse corporatie. De plannen voor de 120 NOM-woningen zaten al een tijdje in de pijplijn maar nu gaat het dan echt gebeuren. Kosten: 100k inclusief BTW per woning. Het klinkt misschien wat veel: 100k per woning om te renoveren naar Nul op de Meter, maar er gebeurt dan ook meer dan alleen renoveren naar NOM. De helft van de 100k wordt namelijk besteed aan de energiemaatregelen en de andere helft wordt gebruikt voor een upgrade van de woning. Dat betekent dat alle bewoners een nieuwe keuken, badkamer en toilet krijgen. Het huis, inclusief de energie-installaties, kan hierdoor weer minstens 40 jaar mee.

De Goede Woning gaat de renovatie naar de comfortabele, toekomstbestendige en energieneutrale woningen samen aanpakken met Dura Vermeer.

Blijft mijn behang wel zitten?

De keuze voor Dura Vermeer is gemaakt met advies van de bewoners. Tijdens een uitvraagtraject presenteerden vier aanbieders hun plannen. Een breed panel met medewerkers op het vlak van techniek, sociale zaken en communicatie beoordeelde de verschillende concepten. Ook de bewonerscommissie keek mee en gaf advies dat meewoog in de uiteindelijke keuze. “Het is goed om ook de visie van bewoners mee te nemen, zij kijken toch weer naar andere dingen. Bijvoorbeeld ‘Waar komt de installatiekast’. Zij willen die liever niet in de tuin. ‘Wat betekent zo´n verbouwing voor de overlast?’ En ‘Blijft mijn behang wel zitten?’,” vertelt Karin Priem-Mens, Manager Vastgoedontwikkeling bij De Goede Woning. De installatie in de plannen van Dura Vermeer komt in ieder geval aan de voorkant, dus dit gaat de bewoners tevreden stemmen. Priem-Mens: “Ook voor de bewonerscommissie was Dura Vermeer de eerste keuze. Dat helpt uiteraard mee om straks de rest van de bewoners enthousiast te maken om mee te doen.” Priem-Mens zag tijdens het voortraject in ieder geval al blije gezichten. “De bewonerscommissie is enthousiast over de plannen en verheugt zich al op het eindresultaat.”

Bloksgewijs

De in totaal 120 woningen worden bloksgewijs aangepakt en bewoners worden in kleine groepjes geïnformeerd. Daarnaast wordt met alle bewoners ook één-op-één gesproken om de specifieke wensen en situaties te inventariseren. Tijdens de verbouwing neemt Dura Vermeer de communicatie op zich, maar pakt dit zeker samen met De Goede Woning op. “De bewoners kennen ons en wij hen, het is daarom belangrijk om hierin samen op te trekken,” legt Priem-Mens uit.

Meer, meer, meer

Priem-Mens hoopt ook de andere twee corporaties in de Greendeal, Vestia en Vidomes, te inspireren om te kiezen voor Nul op de Meter. “De Greendeal zorgt er voor dat zij hier serieus naar gaan kijken. Ik hoop dat zij ook gaan ‘NOM-men’!” Als dit lukt, betekent dit dat er nog eens 240 woningen in Palenstein naar Nul op de Meter gaan.

Lees ook het interview met Karin Priem-Mens in NOMagazine #1

Meer weten over bewonersparticipatie? Raadpleeg het Bewonersdraaiboek

Deel dit bericht via social media: