Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energieprestatievergoeding van kracht vanaf vandaag

Verhuurders die hun woningen tot een Nul op de Meter woning renoveren, mogen vanaf 1 september 2016 een Energieprestatievergoeding (EPV) van hun huurders vragen. Via de EPV kan de verhuurder de investeringen in de Nul op de Meter woning terugverdienen. Een regeling waar veel woningcorporaties met smart op zaten te wachten

‘Nu de EPV een feit is, zijn we gestart met het voorbereiden van ons project om van 120 eengezinswoningen in de wijk Palenstein in Zoetermeer Nul op de Meter te maken.’ Laat Karin Priem-Mens, Manager Vastgoedontwikkeling bij woningorporatie De Goede Woning in Zoetermeer in een reactie weten.

De wet over de Energieprestatievergoeding van de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) treedt vandaag in werking.

Een nieuwe geldstroom voor corporaties

De EPV creëert een nieuwe geldstroom die de investering in Nul op de Meter mogelijk maakt. Dat werkt zo: de huurder van een Nul op de Meter woning betaalt na de renovatie in plaats van de (voor zo’n woning gemiddelde) maandelijkse energierekening, een soortgelijk bedrag aan de woningcorporatie. De EPV wordt in rekening gebracht naast de huurprijs en eventuele servicekosten, als vergoeding voor de op de woning opgewekte energieën de aangebrachte energiebesparende voorzieningen. Op die manier kan een Nul op de Meter make-over woonlastenneutraal worden uitgevoerd. Een regeling waa

In 2013 hebben zes woningcorporaties en vier bouwbedrijven een deal gesloten om 111.000 woningen Nul op de Meter te maken. Een initiatief dat door bijna alle politieke partijen wordt gesteund en ook door huurders met enthousiasme is omarmd. Dat de EPV-wetgeving nu een feit is geeft aan dat Nul op de Meter, ook politiek, breed wordt gedragen.

Mogelijke afbreuk

Minister Blok overweegt in de Algemene Maatregel van Bestuur bij de wet, waarin de Energieprestatievergoeding voor Nul op de Meter woningen is vastgelegd (EPV), ruimte te maken voor woningen die nog gebruik maken van aardgas. Dit zou betekenen dat woningen met een gasaansluiting ook recht krijgen op het innen van een energieprestatievergoeding.

Als deze mogelijkheid wordt geschapen doet dit afbreuk aan de bedoeling van de wet (slechts duurzame energie) en frustreert dit het initiatief van Stroomversnelling om grootschalig sociale huurwoningen met hernieuwbare energie tot ‘Nul op de Meterwoningen’ te renoveren. Stroomversnelling is hier absoluut op tegen.

Hierover loopt tot 11 september een openbare internetconsultatie; het hoeft dan ook geen betoog dat Stroomversnelling tegen dit voornemen bezwaar heeft gemaakt.

Deel dit bericht via social media: