Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

EPV ja! Gas nee! Een rem op versnelling

Op 1 september trad de wet over de Energieprestatievergoeding in werking. “Dat de Energieprestatievergoeding (EPV) nu ingezet kan worden is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat Minister Blok kenbaar maakte ook de de EPV beschikbaar wil stellen voor woningen die nog gebruik maken van aardgas. Ronduit een heel slecht idee. Dit frustreert het ingezette innovatiepad van Stroomversnelling en niet minder het halen klimaatdoelstellingen” alsdus Leen van Dijke, voorzitter van Stroomversnelling.

Een rem op innovatie

Op 1 september trad de EPV, de wet van ministers Blok en van der Steur, in werking. Verhuurders die hun woningen tot een Nul op de Meter woning renoveren, mogen nu een Energieprestatievergoeding van hun huurders vragen. Via de EPV kan de verhuurder de investeringen in de Nul op de Meter woning terugverdienen. Tegelijk met het goede nieuws werd in het persbericht over de wet ook bekend gemaakt dat minister blok overweegt in de Algemene Maatregel van Bestuur bij de wet, waarin de Energieprestatievergoeding voor Nul op de Meter woningen is vastgelegd, ruimte te maken voor woningen die nog gebruik maken van aardgas. Dit zou betekenen dat woningen met een gasaansluiting ook recht hebben op het innen van een Energieprestatievergoeding. Stroomversnelling is hier mordicus op tegen. Het ondermijnt grootschalige renovatie naar Nul op de Meter met hernieuwbare energie. De belangrijkste reden: het toelaten van woningen met gasaansluitingen remt de innovatie! Enorm! Sjoerd Klijn Velderman, projectleider NOM-Keur reageert: “We maken toch ook geen cassette-players meer in moderne auto´s dus waarom zouden we zoiets wel doen bij woningen, in de vorm van een gasaansluiting?!”

Ook Jan Willem van de Groep, bedenker en initiator Nul op de Meter ziet grote bezwaren: “Nul op de Meter, Stroomversnelling en de EPV zijn bedacht om slechts één doel te dienen. Het uitlokken van innovaties die zorgen voor een energie neutrale gebouwde omgeving. De EPV is inmiddels een speelbal geworden van de gas- en labellobby. Het zal mij niets verwonderen dat deze regeling de hele Stroomversnelling als samenwerkingsverband zwaar onder druk gaat zetten. Los daarvan zal deze regeling in één klap de innovatie inspanningen van het Energiesprong programma om zeep helpen.”

Businesscase gebaseerd op innovatie en prijsdaling

Stroomversnelling is opgezet met het idee om een grote innovatieslag te maken zodat Nul op de Meter gerealiseerd kan worden met uitsluitend hernieuwbare energie. De technologische ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn staan nog in de kinderschoenen. De innovatie-roadmap die wordt gehanteerd binnen Stroomversnelling heeft een looptijd van ettelijke jaren. Innovatie heeft tijd nodig. De financiële randvoorwaarde om die technologische ontwikkeling daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen, is de EPV. Hiermee weten partijen dat er uiteindelijk een businesscase is voor technologieën die geen gebruik maken van fossiele brandstoffen. De prijzen voor dit soort installaties zullen de komende jaren door innovatie en industrialisatie namelijk fors dalen en kunnen concurreren met de ouderwetse standaard toepassingen op gas. Grote concerns als BASF, LG Electronics Saint Gobain en ABB, maar ook nationale innovatieve partijen als Inventum en IthoDaalderop zijn lid van Stroomversnelling en ondersteunen onze strategie. Zij hebben hun innovatieagenda afgestemd hierop.

“Aansluiten op gas is pure angst en ontzettend onnodig”, reageert Pieter van Gent, businessmanager construction chemicals bij BASF. “17 jaar geleden renoveerden wij in Duitsland een woonblok naar energieneutraal en lieten daar voor de zekerheid één radiator inzitten omdat het daar wel eens -20 graden kan vriezen. Uiteindelijk heeft niemand die radiator ooit aangezet! Inmiddels zijn de isolatieproducten nog veel verder ontwikkeld en dus goedkoper geworden. Na de innovatieslag in Stroomversnelling zal de prijs nog meer dalen en Nul op de Meter, zónder gasaansluiting, echt mogelijk zijn voor een goede prijs.”

Gas is uitontwikkeld

Gastechnologie kan vandaag de dag gezien worden als een uitontwikkelde technologie, het kan niet meer goedkoper. Als installaties, die draaien op fossiel gas, ook in aanmerking komen voor de EPV, wordt de businesscase voor innovatie onderuitgehaald. Partijen zullen dan namelijk naar ‘gemakkelijke’ oplossingen met gas gaan zoeken in plaats van naar meer innovatieve oplossingen die draaien op hernieuwbare energie.

Joost Nelis van BAM Woningbouw is niet tevreden over dit vooruitzicht: “De woningmarkt heeft de transitie naar betaalbaar en comfortabel wonen met uitsluitend duurzame energie ingezet. Ons woonproduct wordt door bewoners gewaardeerd met een 8+. En met de EPV levert dit nu al een haalbare businesscase voor alle betrokken partijen op. Nu werken we aan verbreding van het aanbod en aan oplossingen waarbij salderen op termijn niet meer nodig is. De EPV ook inzetten bij woningen met een aansluiting op het gasnet is dus een beweging in de verkeerde richting en werkt contraproductief.”

De financiële incentive om te investeren in echte innovatieve en duurzame oplossingen valt daardoor weg. Daarnaast zal de effectiviteit van de miljoenen euro´s die bouwers (binnen en buiten Stroomversnelling) inmiddels investeerden, op losse schroeven komen te staan. De compensatie die gerealiseerd moet worden met duurzame opwek en de lagere EPV-vergoedingen  brengen daar geen verandering in.

Schijnbaar kleine wijziging, grote gevolgen

Dit schijnbaar onschuldige artikel in de AMVB heeft grote gevolgen. De initiatiefnemers van Stroomversnelling roepen op in te blijven zetten op volledig hernieuwbare energie zonder compensatie voor het gebruik van fossiele brandstoffen; de wettekst ademt ook dit uitgangspunt en dus is de AmvB hiermee in tegenspraak. Wij willen daarbij nog eens refereren aan de ambitieuze doelstellingen van innovatieprogramma Energiesprong (een eigen innovatieprogramma van BZK) welke als basis heeft gediend voor Stroomversnelling. De vertaling van die ambities naar specifieke condities was voor Energiesprong de aanleiding deze wetsaanpassing voor te stellen. Door het verwateren van de eisen is de kans groot dat deze ambities op losse schroeven komen te staan. En dat mag niet gebeuren!

 

Lees ook de blog van Jan Willem van de Groep over dit onderwerp

 

 

 

Deel dit bericht via social media: