Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nul op de Meter-plannen?
 Betrek de netbeheerder!

Netbeheerders roepen woningcorporaties op om hen veel eerder te betrekken bij Nul op de Meter-plannen. Dat scheelt namelijk veel geld.

In Nederland liggen veel gasleidingen die nu zo’n dertig à veertig jaar oud zijn en daarom toe zijn aan een opknapbeurt door de netbeheerders. Tenzij een wijk Nul op de Meter (NOM) wordt en van het gas af gaat. Voor netbeheerders is het dus goed om te weten welke toekomstplannen woningcorporaties voor een bepaalde wijk hebben, zodat zij niet onnodig investeren in een gasnetwerk.

Dit overkwam netbeheerder Liander in Arnhem bij de eerste Nul op de Meter-woningen in de wijk Presikhaaf. “We zaten te laat aan tafel, er was al gekozen voor Presikhaaf. Precies de wijk waar wij in 2009 het gasnet hadden aangepakt terwijl nu 96 woningen all-electric worden. Als we dit eerder hadden geweten, hadden we die grote investering niet op deze manier gedaan”, aldus Rob Goes, Nul op de Meter-coördinator bij netbeheerder Liander. “We hebben er wel van geleerd. We zitten nu aan het begin van het proces al aan tafel bij woningcorporatie Elkien zodat we samen de geschikte wijken kunnen selecteren. Dat scheelt uiteindelijk veel geld!”

Hoe Het niet moet

Presikhaaf was een van de eerste NOM-pilots binnen Stroomversnelling. Portaal en Dura Vermeer leverden inmiddels de eerste acht NOM-woningen op en de volgende 88 worden op dit moment aangepakt. “De bouwers hebben ons direct benaderd maar we hadden nog eerder aan tafel moeten zitten. Wij hebben daar in 2009 het gas- net vernieuwd, een langetermijninvestering die niet terugverdient kan worden. Dit kost de maatschappij 650.000 euro omdat onnodig in een nieuw gasnet is geïnvesteerd”, vertelt Goes.

Hoe Het wel moet

De les is geleerd. Liander zit nu vanaf het begin aan tafel bij de Friese woningcorporatie Elkien die haar hele kernwoningvoorraad (15.000 woningen) in 2030 energieneutraal wil hebben. “De eerste woningen waren al geselecteerd, vanuit hun perspectief: wel willende bewoners, laag energielabel, hoogte van de energierekening. Ons perspectief ontbrak nog, wij kijken naar infrastructuur, verouderde gasleidingen en welke wijk is in dat opzicht geschikt.” We maken kaarten waarop Elkien de woningen ziet die geschikt zijn voor een Stroomversnellingsaanpak en leggen daar de status van het gasnetwerk overheen. Op die manier komen er geschikte woningen, aangesloten op een gasnetwerk dat aan vernieuwing toe is naar boven. Zo voorkomen we dat onnodig en voor veel geld een gasnetwerk wordt vernieuwd.”

Ook Henk Heikema van der Kloet, portefeuillemanager Elkien, is blij dat Liander aan tafel zit en roept net als Goes andere woningcorporaties op om netbeheerders zo vroeg mogelijk te betrekken bij Nul op de Meter-plannen: “Maak gebruik van elkaars kennis! Zo voorkom je onnodige kosten en obstakels. Samen kom je tot de slimste oplossingen.”

Stroomversnelling verbindt

Netbeheer Nederland en daarmee dus ook Liander, werd onlangs lid van Stroomversnelling. Goes: “Stroomversnelling biedt ons de kans vroeg aan te sluiten bij projecten zodat we het energienetwerk slim kunnen verduurzamen. Over dertig jaar zal het energienetwerk er heel anders uitzien. Daar willen we nu al op inspelen.”

Behalve het strategisch bepalen van de juiste wijken in relatie tot het gasnetwerk spelen netbeheerders ook nog een andere belangrijke rol binnen de transitie naar Nul op de Meter. Samen met bouwers denken zij na over de opvang van de pieken en dalen in het transport en het toenemende gebruik van elektriciteit. “Hoe we zo goed mogelijk omgaan met die netwerkcapaciteit is iets dat we met bouwers en installateurs willen optimaliseren, bijvoorbeeld door technische aanpassingen achter de meter. Stroomversnelling verbindt dit soort partijen zodat we samen tot de juiste oplossingen kunnen komen.”

 

Deel dit bericht via social media: