Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Koppelkansen

De energietransitie in de gebouwde omgeving slaagt pas als het benaderd wordt als een integrale opgave. Als we de energietransitie integreren met beslissen op het gebied van bijvoorbeeld natuur, asbest en ruimtelijke kwaliteit, kunnen we grote vertraging in vergunning- en bouwprocessen voorkomen. Dit draagt uiteindelijk ook bij aan toekomstbestendige en leefbare wijken.

In het programma Koppelkansen richt het team zich op het realiseren van kansen en het wegnemen van knelpunten die gepaard gaan met het verduurzamen van bestaande woningen en wijken. Ieder onderwerp kan in dit programma aan bod komen.

Binnen het programma zijn er al verschillende stappen gezet. We hebben bijvoorbeeld de gedragscode Natuurinclusief Renoveren ontwikkeld. De gedragscode zorgt ervoor dat projecten met het NOM keur geen ontheffing nodig hebben van de Wet natuurbescherming. Dit scheelt kostbare tijd. Ook op het gebied van welstand zijn we actief geweest. Samen met de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit ontwikkelden we een handreiking voor gemeenten om de processen rondom welstand bij nul-op-de-meterprojecten te verbeteren. Tot slot werkten we met leden en partners aan het combineren van nul-op-de-meter met langer thuis wonen en klimaatadaptatie.

Maar we zien nog meer koppelkansen. Dit jaar starten we met een project om processen rondom asbestsanering te versimpelen. Daarnaast onderzoeken we kansen en knelpunten om bij nul-op-de-meterrenovaties circulaire materialen te gebruiken.