Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Wijkenergiesystemen

Een volledig aanbod van zelfvoorzienende woningen in Nederland is op dit moment nog onrealistisch. Maar wanneer we kijken naar wijkniveau in plaats van woningniveau, zijn er al meer mogelijkheden.

Het programma Wijkenergiesystemen richt zich op de verschillende manieren waarop energie uitgewisseld kan worden tussen woningen. Wanneer we hier efficiënt gebruik van zouden maken op wijkniveau, is de toekomstige energieneutrale woningvoorraad weer een stap dichterbij.

Binnen het programma kijken we naar twee verschillende mogelijkheden:

  1. All-electric NOM woningen hebben een impact op het elektriciteitsnetwerk. Wanneer we woningen slim met elkaar kunnen laten communiceren en hun energieverbruik en productie op elkaar afstemmen, kunnen we investeringen in de netinfrastructuur uitstellen of zelfs vermijden.
  2. Lage temperatuur warmtenetten zijn een manier om thermische energie tussen woningen uit te wisselen. Goed geïsoleerde woningen hebben voldoende aan lage temperatuur warmte voor ruimteverwarming. Lage temperatuur warmte is niet alleen vaker duurzaam beschikbaar, het heeft ook minder last van verliezen.

We verwachting dat deze technieken een belangrijk bijdrage zullen leveren in de energieneutrale wijken van de toekomst. Bekijk hier het D2Grids project waarin Stroomversnelling meedoet.

D2Grids wordt georganiseerd via het Interreg programma en financieel ondersteund door ERDF: