Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nul op de Meter binnenkort ook de oplossing voor vergrijzingsvraagstuk

Op 10 en 11 mei deden 9 teams mee aan de Woontransitie Hackaton, te weten 6 professionals en 3 studententeams. De teams werkten twee volledige dagen (en sommigen ook een nacht) aan de opgave:
Een baanbrekende NOM-ready aanbouw achter een woning die voor € 10.000 te bouwen is, geschikt is om bijvoorbeeld bestaande schuurtjes te vervangen, maar ook om gelijkvloers wonen mogelijk te maken.
Een pittige opgave waaraan woningcorporatie Stadlander en het Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie samen werken naar een betere, flexibelere NOM-ready oplossing waarmee de woning kan worden uitgebreid. De aanbouw zorgt er in eerste instantie voor dat bewoners extra woonruimte op de begane grond krijgen. Daarnaast is (latere) plaatsing van een bad- en slaapkamer zeer eenvoudig, waardoor gelijkvloers wonen mogelijk wordt.

Hackaton

De wedstrijd vond plaats op de Spark Campus in Rosmalen. In twee rondes wordt beslist welke teams hun ontwerp mogen realiseren. De realisatie van de winnende aanbouw-concepten wordt uitgevoerd in combinatie met een Nul op de Meter-renovatie van de hoofdwoning.
Tijdens de eerste ronde liepen experts rond om de teams verder te helpen. De organisatie kreeg zo ook veel feedback van de deelnemers. Zij gaven aan dat ze de hackathon-opzet sterk konden waarderen, omdat ze snel veel konden leren door de intensieve interactie met de experts, elkaar en andere teams. Na een intensieve twee dagen hebben alle teams hun ideeën gepresenteerd aan de vijfkoppige jury.
De winnaars van ronde 1 zijn:
  • Inbo (+ Box Solutions): Inbo is een architectenbureau. Box Solutions is een studententeam van de Haagse Hogeschool. De jury heeft deze teams samengevoegd omdat ze veel belofte zagen, maar er ook nog veel te ontwikkelen is gezien de innovativiteit van het concept. Dit team stelde een constructie voor op basis van karton.
  • Matchbox: Team van KAW, Reimarkt, Block2Build, De Mar. Hebben een eigen sandwichpaneel ontwikkeld dat veel waarde behoudt tijdens levensduur en daardoor ook gegarandeerd hergebruikt kan worden. Is tevens sterk geluidsisolerend.
  • Rubix: Studententeam van de Haagse Hogeschool. Focusen op de Ikea-aanpak. Fundering, aansluiting op de hoofdwoning en plaatsing van de ramen wordt nog gedaan door professionals, de rest door de bewoner zelf. Lichte verticale panelen die met de hand verplaatsbaar zijn.
  • Mijn Dreamteam:  Team van Kwartiermakers in de Bouw, De Meeuw, Saint Gobain, VDL, ZTE en meer. Hebben een uitschuif stalen constructie waar ze ter plaatse panelen in plaatsen. Inclusief zorgmonitoringsysteem.

Tussen nu en 23 juni gaan deze teams hun oplossingen verder uitwerken. Daar zal de organisatie van de hackaton verdere ondersteuning bij bieden. Op 23 juni is de tweede ronde, wederom bij Spark. De jury zal dan onder andere bestaan uit de dagelijks bestuurder van Stroomversnelling, Paul Born, aangezien de beoogde NOM-ready aanbouw voor veel bewoners aantrekkelijk is en daarom een belangrijke schakel kan zijn voor verdere opschaling van het aantal Nul op de Meter renovaties.

Deel dit bericht via social media: