Wat is Nul op de Meter?

Nul op de Meter woning:

Een huis dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking.

En hoe wordt dat betaald? Met het geld van de oude energierekening. Hierdoor blijven de woonlasten voor de bewoners gelijk, een beter huis voor hetzelfde geld dus.

Dit simpele uitgangspunt levert nog best wat vragen op. Want wie garandeert dat het huis inderdaad Nul op de Meter is? Mag je, als corporatie, het geld van de energierekening innen van de huurders? En hoe krijg je ze überhaupt zo ver dat zij instemmen met een ingrijpende renovatie? Zijn er wel betaalbare Nul op de Meter concepten? Hoe kan een particulier het financieren? Tegen welke regelgeving loop je aan?

Gelukkig zijn er op veel vragen inmiddels ook antwoorden. Dankzij de inzet van pioniers in de huur- en koopwoningenmarkt, met steun vanuit het innovatieprogramma Energiesprong, zijn er praktische innovatieve oplossingen ontwikkeld. Zo zijn er nu integrale bouwoplossingen voor Nul op de Meter, er zijn nieuwe contractvormen ontwikkeld en op het gebied van regelgeving en financieringeis meer ruimte gecreëerd voor woningeigenaren. Het begrip Nul op de Meter is geland; het is inmiddels voor veel woningeigenaren vanzelfsprekend dat dit de toekomst heeft.

Maar we zijn er nog niet. Binnen de Stroomversnelling wordt samen met pionierende partijen verder gewerkt aan alle randvoorwaarden om Nul op de Meter (ver)bouw nog beter en gemakkelijker te maken.

Zo vereenvoudigen en versnellen we (vergunnings)procedures, maken we een passend financieringsaanbod en werken innoverende bouwpartijen aan een nog beter en mooier aanbod.

Kennisbundels en documenten

Hier vind je een aantal kennisbundels met relevante documenten die antwoord geven op specifieke vragen van corporaties en bouwers in relatie tot energieneutrale renovatie en nieuwbouw.

Definitie Nul op de Meter
Prestatiegarantie
Wetgeving Energieprestatievergoeding
Energiebundel voor bewoner
Van aanbesteden naar afnemen
Van afnemer naar aanbieder