“Een VvE is eigenlijk een soort kleine wijk”
Veertien gemeenten in de provincie Utrecht hebben hun krachten gebundeld en een gestructureerde, opschaalbare aanpak voor VvE’s in de markt gezet. Als je kijkt naar de schaalgrootte en naar de beoogde doelgroep, dan mag je gerust stellen dat het gaat om een unieke aanbesteding. Geïnteresseerde partijen hebben tot maandag 28 april de tijd om te reageren.
Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op de Verbouwstromen website en op Tendernet. In een notendop gaat het om:
- Inrichten van een loket voor VvE’s in de provincie Utrecht;
- Activeren van VvE’s met slecht geïsoleerde woningen;
- Begeleiden van VvE’s bij besluitvorming en verduurzamingsmaatregelen, en monitoren van de kwaliteit van de begeleiding.
We praten hierover verder met Olivier Lauteslager, aanjager van het VvE-marktteam van Verbouwstromen.
Wat vind je zelf interessant aan dit initiatief?
Olivier: “Als je een VvE op een goede manier door een besluitvorming over verduurzaming wil loodsen, dan heb je het vakgebied van de professionele procesbegeleiding nodig. Dit initiatief van de Provincie Utrecht bundelt de behoeften van een groot aantal losse gemeentes, met als doel om een pool van procesbegeleiders te ontsluiten, om ze vervolgens aan te bieden aan VvE’s, en ze ook nog eens te monitoren op hun kwaliteit. Die aanpak is echt helemaal nieuw.”
“Dit betekent dat er bij meer VvE’s een goede koppeling zal worden gemaakt tussen vraag en aanbod, volgens een bepaalde kwaliteitsstandaard. In mijn optiek zal dit leiden tot een hogere conversie, en mijn tweede hypothese is dat er waarschijnlijk ook grotere verduurzamingsstappen zullen worden genomen.”
“Bij Verbouwstromen denken we daarnaast ook altijd in termen van opschaling, en als deze aanpak vruchten afwerpt in Utrecht, dan kun je dit in andere regio’s herhalen.”
Is de VvE-markt eindelijk in beweging aan het komen?
Olivier: “Ik denk het wel. Je moet ook niet onderschatten wat de SPUK-subsidies hierin betekenen. Vanaf het moment dat die zijn ingevoerd, is bij gemeentes het soort vraag ontstaan, waar deze aanbesteding feitelijk over gaat. Gemeentes realiseren zich dat ze met de SPUK-subsidie VvE’s kunnen gaan bedienen, maar hoe geef je dat concreet handen en voeten? Vervolgens zeg je: probeer dit als gemeente niet allemaal zelf uit te zoeken, maar ga het samen doen, ga het bundelen.”
Wat betekent dit voor de rest van de markt?
Olivier: “Als je een beter besluitvormingstraject hebt, dan heb je in feite een betere koppeling van vraag en aanbod. Met andere woorden: het wordt voor aanbieders veel interessanter om met VvE’s aan de slag te gaan. Op dit moment is men nog huiverig voor deze markt, omdat de processen veel tijd kosten. Maar als de voorbereiding beter is, en er een veel duidelijkere vraag wordt geformuleerd, dan ontsluit je – hopelijk – een nieuwe markt. Let wel: voorlopig praat ik nog in hypotheses want dit is echt een nieuw initiatief dat zich eerst zal moeten bewijzen in de praktijk. We moeten niet doen alsof het al een gelopen race is. Daarom zijn we ook echt op zoek naar koplopers die deze markt kennen, die geloof hebben in deze aanpak en die deze kans willen benutten. Maar ik moedig iedereen aan om dit initiatief heel serieus te nemen, want dit helpt én gemeentes én VvE’s én de markt.”
Waar vind je eigenlijk die procesbegeleiders? Wie houdt zich daar professioneel mee bezig?
Olivier: “Dat verschilt nogal. Je hebt gespecialiseerde bedrijven, maar je hebt ook eenpitters. Denk aan mensen die met vervroegd pensioen zijn gegaan en die dit nu in hun eentje aan het ontdekken zijn, nadat ze eerst in hun eigen VvE het voortouw hebben genomen. Ik zie ook architecten die deze rol pakken. Maar je hebt ook de bekendere VvE-beheerders, die nu in de verduurzaming stappen. En dan zijn er ook bouw- en onderhoudspartijen die in hun proces veel nadruk leggen op de begeleiding van bewoners.”
Stroomversnelling focust nu vooral op all-electric wijkconcepten. Zie jij daar een link met deze aanbesteding?
Olivier: “Jazeker, ik zeg altijd: een VvE is eigenlijk een soort kleine wijk. Met andere woorden: het collectief proces dat wij in VvE’s aan het uitvinden zijn, en dat door een procesbegeleider in goede banen wordt geleid, dat lijkt sterk op wat je allemaal moet doen om een wijk te verduurzamen.”