Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Leren opschalen bij de Verbouwstromen Academie

Tijdens het Verbouwstromen Forum, dat plaatsvond in oktober 2024, werd de Verbouwstromen Academie gelanceerd: een online platform waar je kosteloos kunt grasduinen in een flink aantal webinars, interviews en bijbehorende tools. Specifiek biedt deze Academie kennis en kunde over het versnellen en opschalen van renovatieprojecten. We praten over de ontstaansgeschiedenis, de toegevoegde waarde, en de praktijkervaringen van het eerste halfjaar met Ruth Mourik van Verbouwstromen. Haar motto: “Als je denkt dat je alles al weet, kom dan maar eens kijken.”

Ruth, om te beginnen: wat is jouw functie binnen Verbouwstromen?

Ruth: “Verbouwstromen heeft drie marktteams die zich richten op drie verschillende markten, te weten Koop, Huur en VvE’s. Deze marktteams proberen op allerlei manieren de verduurzaming van woningen te versnellen, en de kwaliteit van de toegepaste maatregelen én de onderliggende processen te verbeteren. Je kunt je wel voorstellen dat er veel geleerd wordt in de nieuwe samenwerkingsverbanden die door Verbouwstromen worden aangejaagd. Mijn eigen rol is enerzijds om ervoor te zorgen dat alle lessen die we leren – zowel intern als in de interactie met de buitenwereld – op een goede manier worden vastgelegd. Daarnaast zorgen we met de Verbouwstromen Academie voor een soort basisniveau in de praktische kennis over de energietransitie, en we gaan vrij diep in op het type procesbegeleiding dat hoort bij het opzetten van bouwstromen.”

Hoe zou je in je eigen woorden de aanpak van deze Academie typeren?
Ruth: “Een echte transitie realiseer je niet door een bestaande manier van werken te optimaliseren, maar juist door op een nieuwe manier samen aan het werk te gaan. En daar hoort ook een andere manier van leren bij. Je moet bijvoorbeeld bereid zijn om jezelf af te vragen of je überhaupt op de juiste manier naar een probleem kijkt. Met andere woorden: of jouw visie op je werk aansluit op wat er werkelijk nodig is om deze energietransitie te laten slagen. Het hele idee van leren om anders te denken en anders te doen is wat de Verbouwstromen aanpak bijzonder maakt, vind ik zelf.”

SPOR
Ruth: “De concrete aanleiding om de Academie te lanceren was het instellen van de Subsidie voor Procesondersteuning Opschaling Renovatieprojecten, oftewel de SPOR-regeling, door RVO en BZK. Een voorwaarde voor de toekenning van de SPOR-subsidie is dat je deelneemt aan het begeleidingsprogramma dat Verbouwstromen hiervoor heeft ontwikkeld. Dat houdt in dat je de opleidingsmodules volgt die te vinden zijn op de Academie-pagina. Vervolgens hebben we die modules ook gratis beschikbaar gesteld voor ‘het grote publiek’ zogezegd. Dus iedereen die dat wil, kan gratis de modules van de Verbouwstromen Academie volgen.”

8 modules
Ruth: “Als je naar de Verbouwstromen Academie gaat zie je daar 8 gratis beschikbare modules, die samen tientallen webinars, interviews en podcasts omvatten. Er zijn twee modules die vooral ingaan op het werken in stromen. Die zijn vrij specifiek gericht op de doelgroep procesondersteuners, en geven met name voor deze groep een duidelijke context en afbakening van het onderwerp. Hier wordt ook meer verteld over waar de drie markten Koop, Huur en VvE’s momenteel staan, en wat de rol is van Verbouwstromen. De overige modules zijn meer gericht op nieuwe kennis en op inspiratie, zoals bijvoorbeeld de module over het onderwerp ‘Transities’. Die gaat erover dat je in een verbouwstroom allerlei dingen doet die nog niet eerder zijn gedaan. En dat gebeurt dan ook nog eens in een sector, die tegelijkertijd door allerlei andere grote veranderingen heen gaat. Hoe kun je daarin navigeren en je eigen weg vinden?”

“De module over Samenwerken gaat over een onderwerp dat misschien bekend terrein lijkt, maar dat in de Verbouwstroom-context wel degelijk een ander karakter krijgt. Bijvoorbeeld omdat je met onverwachte stakeholders te maken hebt. Dan is er een module Toekomstbestendig Renoveren, waarin onder andere klimaatadaptatie en biodiversiteit aan de orde komen, een module over de eindgebruiker en hoe je daarmee omgaat, een module over rekenen aan de business case, en een module over de recente ontwikkelingen in de markt.”

Voor iedereen die werkt met grotere aantallen
Wat kunnen Stroomversnelling-leden uit deze modules halen denk je?
Ruth: “Ook als je zelf niet betrokken bent bij een Verbouwstromen consortium, kunnen deze modules toch interessant zijn. Vooral als je werkt aan projecten op een bepaalde schaal – en dat zou ook een nieuwbouw project kunnen zijn. De essentie is dat het in deze modules gaat over werken in stromen, met andere woorden: grotere aantallen.”

“Iedereen die geïnteresseerd is kan naar eigen smaak één of meer modules volgen. Je kunt dus helemaal je eigen tempo bepalen en je eigen programma samenstellen. Alle modules zijn stand-alone, in de zin dat ze niet naar elkaar verwijzen. Dus ga lekker shoppen! En ook de afdelingen personeelszaken van de diverse Stroomversnelling leden zou er misschien eens naar moeten kijken.”

De Academie is in oktober 2024 gelanceerd. Welke feedback heb je tot nu toe gekregen?
Ruth: “De feedback van de deelnemers aan de SPOR-regeling is misschien het meest veelzeggend, want voor hen is het verplichte stof. Bij de intake gesprekken bespeurden we een lichte angst dat ze misschien wel 40 uur stof moesten doorwerken die ze al lang kennen uit de praktijk. Dat bleek totaal niet zo te zijn. Hier en daar kwamen ze wel wat bekende dingen tegen, maar veel modules werden ervaren als inspirerend, en soms lopen we met deze stof zelfs een behoorlijk eind op de troepen vooruit. Het tegenovergestelde dus van wat sommige cursisten van tevoren hadden verwacht.”

Deel dit bericht via social media: