Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nieuwe energie voor 27 wijken

Minister Ollongren (BZK) heeft op 1 oktober aan 27 gemeenten een rijksbijdrage toegekend voor het aardgasvrij maken van een wijk. Daarvoor is in total 120 miljoen euro beschikbaar. In het Programma Aardgasvrije Wijken doen gemeenten kennis en ervaring op om bestaande wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen. Van de 27 gemeenten die aan de slag gaan zijn er 5 lid van Stroomversnelling.

Minister Ollongren bezocht op 1 oktober de gemeente Assen. In de Drentse hoofdstad worden de komende tijd 450 woningen in de wijk De Lariks van het gas gehaald. Assen krijgt daarvoor 4,2 miljoen euro subsidie van het Rijk. De minister bezocht onder andere de gerenoveerde flat Ellen (foto), een project waar Stroomversnelling nauw bij betrokken is, onder andere via onze leden gemeente Assen en Renolution. Assen zal ook deelnemen aan het nieuwe Stroomversnelling programma ‘Wijken met nieuwe energie’.

Zoetermeer
Ook in de gemeente Zoetermeer gaat er een tandje bij de komende tijd. De wijk Palenstein, waarover we eerder berichtten, is ook geselecteerd door de minister. In Zoetermeer wordt de rijksbijdrage van 6,6 miljoen euro met name gebruikt om hoogbouw aardgasvrij te maken. Dat is een stuk ingewikkelder dan bij laagbouw, zo legde wethouder Robin Paalvast uit op BNR Nieuwsradio.

Paalvast ziet de toekenning van de subsidie als een opsteker voor alle partijen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet om van Zoetermeer een koploper te maken op het gebied van het verduurzamen van woningen. Daarbij denken we onder andere aan de bijdrage van Dura Vermeer. Ook de betrokken woningcorporaties zijn verheugd over de toekenning van de subsidie. Mariëtte Heemskerk, directeur-bestuurder bij De Goede Woning en Daphne Braal, bestuurder bij Vidomes reageerden enthousiast in het Zoetermeers Dagblad.

Wijken met nieuwe energie
Ook de aanvragen van de gemeenten Rotterdam, Tilburg en Nijmegen werden gehonoreerd. Daarmee zijn er in total vijf gemeenten die deelnemen aan het Programma Aardgasvrije Wijken, en tevens lid zijn van Stroomversnelling. Deze gemeenten zullen door Stroomversnelling extra ondersteund worden vanuit het programma ‘Wijken met nieuwe energie‘. Geleerde lessen zullen hier in de praktijk worden gebracht, om zo tot een optimale samenwerking én een zo goed mogelijk eindresultaat voor de bewoners te komen.

Slechts enkele all-electric wijken
De proeftuinen uit het programma Aardgasvrije Wijken moeten Nederland goed voorbereiden op het aardgasvrij maken van 200.000 woningen per jaar. Daarnaast zijn ze vooral ook bedoeld om te experimenteren met verschillende aanpakken en technieken, en om knelpunten weg te nemen die snelle opschaling overal in Nederland in de weg kunnen staan. Dat bij de nu geselecteerde proeftuinwijken tweederde zich richt op het realiseren van een warmtenet en maar een handvol aan de slag gaat met all-electric wijken is dan ook opmerkelijk. De experimenten die nu gedaan worden zijn geen reële afspiegeling van wat in 2050 het eindbeeld zal zijn. Dat is enerzijds ‘niet de beste route naar schaal in de energietransitie’ en anderzijds vooral een gemiste kans.

Meer weten?
Heeft uw organisatie interesse om deel te nemen aan het programma ‘Wijken met nieuwe energie’ van Stroomversnelling? Of wilt u meer weten over dit programma? Neem dan contact op met Klaas Vegter (06 – 1213 7566).

Download
Kamerbrief over selectie aardgasvrije wijken
Overzicht 27 gemeenten met een aardgasvrije wijk

Deel dit bericht via social media: