Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Vernieuwde Duurzame Warmteschijf vereenvoudigt het gesprek over duurzame installaties

In de komende 25 jaar gaan we de cv-ketel inwisselen voor 100% duurzame warmtevoorziening. Het marktaandeel van de warmtepomp groeit flink, en ook de eerste duurzame warmtenetten zijn een feit. Maar overgaan op duurzame warmte is nog lang geen routineklus. Welke installaties moet je kiezen? Door de variëteit aan technische oplossingen zie je soms door de bomen het bos niet meer.

Toch zullen er de komende tijd talloze gesprekken moeten plaatsvinden over renovatie van woningen, en over de keuzes rond duurzame energievoorziening. Bij deze gesprekken is het van belang dat alle partijen een stevige inhoudelijke basis hebben. Fouten en vergissingen kunnen we ons niet meer veroorloven.

Vernieuwde gesprekshulp met handige template
Daarom hebben Aedes, Bouwend Nederland, OnderhoudNL, Stroomversnelling en Techniek Nederland de Duurzame Warmteschijf ontwikkeld: een handig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken over het verduurzamen van de warmtevraag. Aan de hand van slechts drie vuistregels en een paar aandachtspunten wordt precies uitgelegd hoe het energetische spel in elkaar zit.

Print de Duurzame Warmteschijf uit en gebruik em als een ‘praatplaat’. De vernieuwde versie bevat een template waarop je snel de (gewenste) energetische situatie van een project kunt invullen. Zo kun je eenvoudig de situatie inzichtelijk te maken voor alle gesprekspartners.

Duurzame Warmteschijf
Welke vragen kun je hiermee beantwoorden?

  • Welk soort warmteopwekker past bij een bepaald type woning?
  • Wanneer is de woning (thermisch) comfortabel voor de huurder?
  • Moet het afgiftesysteem aangepast worden?
  • Is een voorgesteld innovatief concept realistisch?

De Duurzame Warmteschijf is een objectief hulpmiddel dat handelingsperspectief biedt aan alle betrokkenen. Er zit geen (commerciële) agenda achter. Het is niet meer, maar ook niet minder dan een zo begrijpelijk mogelijke uitleg van het warmtevraagstuk: een ontwerp-assistent die helpt om de juiste keuzes te maken en tot de beste renovatieopdracht te komen.

Handig voor corporaties, bouwers en installateurs
De Duurzame Warmteschijf is handig voor alle betrokkenen: woningcorporaties, bouwers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Als woningcorporatie kun je de Duurzame Warmteschijf gebruiken om intern of met je ketenpartners het gesprek te voeren. Als bouwer of installateur kun je de schijf gebruiken in het gesprek met je opdrachtgever.

En als tijdens het gesprek blijkt dat er nog vragen zijn, dan kun je de bijbehorende publicatie ‘Strategisch kiezen van duurzame installaties’ als naslagwerk gebruiken. Deze verdiepende publicatie vind je, net als de Duurzame Warmteschijf, op http://duurzameinstallatieskiezen.nl

Deel dit bericht via social media: