Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

BAM Wonen biedt EPV-waardig maatwerk met Fits renovatieconcept

BAM Wonen is één van de bouwbedrijven die integrale nul-op-de-meterrenovatie op de kaart hebben gezet. Het nieuwe concept Fits biedt klanten meer keuzevrijheid en maatwerkoplossingen, dankzij een modulaire aanpak. Voortaan kun je bij BAM in stappen naar NOM renoveren. Tom Stolker is commercieel manager bij BAM Wonen. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de toekomstplannen.   

Waarom heeft BAM Wonen het concept Fits ontwikkeld?
Tom Stolker: “In de beginjaren van Stroomversnelling hebben we ons eerste nul-op-de-meterproduct ontwikkeld. Daar staan we nog steeds helemaal achter, inclusief de TCO (Total Cost of Ownership, red.) benadering die daarbij past. Je hebt het dan over het isoleren van de woning door middel van voorzetgevels, een modulair dak en all-electric installaties. De aanpak die ook bekend staat als het plaatsen van een ‘theemuts’. Samen met een aantal corporaties hebben we daarmee heel mooie resultaten gehaald. Maar toen we op zoek gingen naar een breder publiek voor nul-op-de-meteroplossingen merkten we dat de relatief hoge initiële investering die dit product vraagt niet altijd aansluit op de klantwens. Tegelijkertijd willen we wél dat onze relaties samen met ons de reis kunnen maken naar een CO2-neutrale woningvoorraad. Maar de manier waarop en met welke snelheid – daar vraagt de markt om meer flexibiliteit.”

Het grote verschil is dat de klant nu zelf kan bepalen met welke snelheid het einddoel wordt bereikt.

“Daarom hebben we een nieuwe productserie ontwikkeld, waarbij het einddoel in principe hetzelfde blijft als bij het NOM-product dat we kennen vanuit Stroomversnelling. Het grote verschil is dat de klant nu zelf kan bepalen met welke snelheid het einddoel wordt bereikt. Voorheen kon je alleen in één keer die grote investering doen, wat op zich voordelen heeft, maar de mogelijkheid om te kiezen ontbrak voor de klant. Die is er nu wel. Ons bestaande in-één-keer NOM-concept blijven we gewoon aanbieden omdat we nog steeds geloven dat je daarmee een ideale businesscase maakt, als je tenminste naar de lange termijn kijkt op basis van TCO. Maar door de woning op elementenniveau te benaderen, kun je beter op zoek gaan naar een bepaalde ‘fit’ voor de klant. En bovendien kunnen we een breder scala aan woningen aanpakken.”

Jullie hebben inmiddels ook een EPV-waardig alternatief voor de voorzetgevel?
“Klopt, dit is echt een enorm mooie stap! Voorheen adviseerden we standaard een voorzetgevel als het ging om het behalen van EPV-niveau, maar dankzij de Airofill Innovative Wall spouwmuur oplossing van Takkenkamp gaan we nu onze eerste nul-op-de-meterwoningen realiseren zonder voorzetgevel. Dit product heeft een hoge luchtdichtheid en de Rc-waarde is ongeveer 2,5. De isolatiewaarde ligt dus lager dan bij een voorzetgevel maar je bereikt wél het EPV-niveau, en het scheelt in de investeringskosten. Gespikkeld bezit is daardoor bijvoorbeeld een mooie nieuwe use case geworden.”

“We bieden voortaan ook verschillende oplossingen aan als het gaat om energiemodules. Dat zijn stuk voor stuk bewezen oplossingen en producten die goed op elkaar zijn afgestemd. Denk, naast onze eigen energiemodule, bijvoorbeeld aan de dakmodule van Factory Zero. En als het gaat om woningen waar de zolder niet of nauwelijks gebruikt wordt, dan kun je als klant ook kiezen voor een losse opstelling van verschillende installaties.”

Gaat Fits helpen om het tempo van de energietransitie te versnellen?
“BAM heeft de afgelopen jaren een flinke sprong gemaakt met digitalisering, waardoor ook de planvorming voor Fits veel sneller kan plaatsvinden. We scannen de woningen in met een drone, en dat wil niet zeggen dat je vanuit de lucht een foto maakt van een complex, maar dat je op de millimeter nauwkeurig weet hoe een woning eruitziet. De algoritmes herkennen het aantal kozijnen, hoeveel dakpannen er liggen, hoe het metselwerk ervoor staat, noem maar op. Dat vergemakkelijkt het maken van de juiste keuzes en wij claimen dat het proces daardoor met zes maanden versneld kan worden.”

Zijn er al voorbeeldprojecten waar geïnteresseerden kunnen gaan kijken?
“We werken nu samen met woningcorporatie Woonconcept in Steenwijk. Dat is het eerste project waar we de planvorming hebben gedaan met Fits, en waar we geen voorzetgevel plaatsen, maar de corporatie wél EPV gaat innen. Dat lijkt me dus een interessante casus voor Stroomversnelling.

Zijn er ook plannen voor een hoogbouw versie van Fits?
“Op dit moment richten we ons met Fits op rijtjeswoningen, maar we komen dit jaar ook met een oplossing voor hoogbouw. Onze filosofie is dat we ons altijd eerst focussen op een bepaald type woning en hier in door ontwikkelen, dit komt de kwaliteit en snelheid van de ontwikkeling ten goede. Dit is de reden dat we eerst met verschillende typen grondgebonden woningen zijn begonnen. Daar ligt nu de focus. Maar op de achtergrond zijn we al bezig met het ontwikkelen van een aanpak voor hoogbouw.”

Zie ook Bamwonen.nl

Deel dit bericht via social media: