Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

‘Begeleid bewoner om energieprestaties te behalen’

Watch-E, dat oplossingen biedt om energieprestaties van woningen te monitoren, is lid geworden van Stroomversnelling. Duurzame gedragsverandering van bewoners is essentieel om beloofde energieprestaties daadwerkelijk te behalen, is de overtuiging van directeur Barbera van der Hoek. Naast tools voor monitoring levert Watch-E daarom ook diensten om bewoners te coachen en te begeleiden bij het beheer van hun energiezuinige woning.

Het gedrag van bewoners is sterk bepalend voor de mate waarin een energiezuinige woning presteert, blijkt uit een analyse van Watch-E. Het bedrijf monitorde tot eind 2019 een kleine 2.000 Nul-op-de-Meter woningen. Daaruit bleek dat maar liefst 34 procent de NOM-status niet behaalde. “In 81 procent van de gevallen was bewonersgedrag de oorzaak”, vertelt Van der Hoek. “Als je dat gedrag niet monitort en bijstuurt, mis je heel veel invloed op de gewenste energieprestaties.”

Storing

Kostbare investeringen in installatietechniek zullen pas renderen als bewoners er op de goede manier mee omgaan.“Als een bewoner de thermostaat ’s nachts op 15 graden zet en overdag op 24, gaat de warmtepomp ontzettend veel energie verbruiken, of schiet hij zelfs in storing. Ook hebben bewoners soms geen idee dat het ventilatiesysteem veel meer verbruikt als ze dat constant op standje twee of drie laten staan. En er zijn mensen die al die knopjes heel eng vinden en er niet eens aan durven zitten.”

Persoonlijke gesprekken

Watch-E ondersteunt bewoners daarom met geautomatiseerde rapportages, korte notificaties, en gebruikshandleidingen. Maar ook via bewonersbijeenkomsten, (individuele) energie coaching en een bewustwordingsprogramma voor huishoudens. Van der Hoek: “Een paar maanden na de oplevering werken persoonlijke gesprekken via huisbezoeken heel goed, de aandacht stelt mensen gerust. Zij gaan aantoonbaar meer gebruik maken van de applicatie die inzicht geeft in hun verbruik en energiegedrag.”

Tijdig signaleren

Naast gedrag heeft ook techniek uiteraard een sterke invloed op de beoogde energieprestaties. “We monitoren daarom ook de installaties zelf. Doen de zonnepanelen wat er is beloofd? En levert de warmtepomp het gewenste rendement? Eventuele gebreken in installaties of slechte aansluitingen worden direct gesignaleerd bij oplevering. Door tijdig te signaleren en anticiperen kunnen problemen in opwek, huishoudelijk of gebouwgebonden energieverbruik gevonden, bijgestuurd of opgelost worden. Zo voorkomen we onaangename financiële verrassingen voor bewoners, corporaties en andere betrokken partijen.”

Waarde toevoegen

Van der Hoek vindt het van belang om kennis uit te wisselen met alle partijen die de energietransitie moeten doen slagen. “Om die reden sluiten we ons graag aan bij Stroomversnelling. We horen graag wat de markt nodig heeft, wat er speelt. En welke bijdrage wij daaraan kunnen leveren. Veel leden zitten in de techniek, wij richten ons daarnaast ook op de andere component die zo belangrijk is: gedrag. Op dat vlak kunnen we waarde toevoegen aan hetgeen nu al binnen Stroomversnelling gebeurt.”