Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Bewoners aan het woord: Oud Vossemeer

Stadlander wil in de gemeente Tholen de komende ja­ren ruim vierhonderd huurwonin­gen verduurzamen. De Burgemeester Versluysstraat is reeds gerenoveerd naar Nul op de Meter. Woningcorporatie Stadlander vindt het vooral belangrijk om woningen te ontwikkelen waar mensen voor een betaalbare prijs langer kunnen wonen. Dat gaat prima samen met Nul op de Meter. De renovatie in Oud Vossemeer gaf de bewoners namelijk twee keuzes, een renovatie naar Nul op de Meter of een renovatie naar een Nultredenwoning. Nultreden betekent Nul op de Meter én een extra aanbouw die geschikt is als zorgunit. Hiervoor betalen bewoners een huurverhoging van 100 euro per maand.  Vijf van de negen woningen hebben een aanbouw gekregen.

De feiten

Plaats: Oud Vossemeer
Wijk: Burgemeester Versluysstraat
Project: Nul op de Meter
Energiesprong: van energielabel C/D naar A+++NOM
Investering per woning: Gemiddelde prijs NOM plus NULtreden € 80.000,=
Opdrachtgever: Stadlander
Uitvoering: VolkerWessels
Duur: oktober – november 2015

De bewoners

Verschillende bewoners werden geïnterviewd over hun ervaringen, tips en hoe het wonen in een NOM-woning bevalt:

Bewoonster aan het woord

Of de renovatie nodig was? Dat is voor Melissa Vaders geen vraag. “Ik twijfelde geen seconde. Het is een oud huis, het was heel vochtig en we hadden lekkages.” Nu heeft Melissa dubbele beglazing en gezonde lucht in huis. “Wat een verschil! Mijn dochter en ik hebben allebei astma, en deze winter hebben we veel minder gehoest en helemaal geen antibiotica nodig gehad.”

Lees het interview met Melissa >>

Woningcorporatie aan het woord

Wim van den Bergh is programmaleider innovatie van woningcorporatie Stadlander. “Veel Nul op de Meter-renovaties die nu ontwikkeld worden houden rekening met een levensduur van 40 jaar. Wij richten ons op een periode van 25 jaar. Dit omdat de kans groot is dat we de huizen daarna niet meer zullen verhuren. Zeeland heeft namelijk te maken met een flinke krimp en sterke vergrijzing. Om die reden is de ambitie en taak van Stadlander om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen in de bestaande woningvoorraad.”

Bouwer aan het woord

Alles draait om vertrouwen vindt Frank Gommers, programmamanager Communicatie Participatie VolkerWessels. “Als je het vertrouwen wint van de bewoners ontstaat er flexibiliteit om zaken te veranderen.” Hij vond het fijn dat woningcorporatie Stadlander hem de volledige regie gaf voor de bewonerscommunicatie. “Ook een kwestie van vertrouwen! We hielden Stadlander goed op de hoogte van de ontwikkelingen, en voor de bewoners is het erg fijn dat ze gewoon één aanspreekpunt hebben.”

Lees het interview met Frank >>

Bewonerscommunicatie

Een aantal pionierende woningcorporaties renoveert hun huizen naar Nul op de Meter. Het is nieuw en het is rigoureus. Bouwers en corporaties vertellen op deze website hoe zij deze nieuwe manier van renoveren, communiceren naar de mensen voor wie ze het uiteindelijk allemaal doen: de bewoners. En wat vinden zij er eigenlijk van?

Door de openhartigheid van woningcorporaties, bouwers en bewoners kunnen we hun leerzame ervaringen delen. En dat is fijn want ja het is nieuw en er valt zeker nog wel wat te verbeteren. Daarom ontwikkelden we een website vol  met ervaringen, tips en geleerde lessen, ook uit eerdere grondige renovaties naar zeer energiezuinig. http://www.bewonerscommunicatie.com

Deel dit bericht via social media: