Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Bijzondere NOM-leaseconstructie voor koopwoningen in Westvoorne

In Westvoorne wordt een hele wijk nul-op-de-meter. Dat betekent 68 woningen renoveren. De meeste daarvan zijn van het Woonbedrijf, een van de laatste gemeentelijke woningcorporaties in Nederland. Er zit ook een aantal koopwoningen tussen, en daar lag een uitdaging. De oplossing: een leasecontract voor de gevel.

De gemeente Westvoorne wil haar woningbezit duurzaam maken. Wethouder Van der Meij: “Duurzaamheid moet je niet alleen terug zien op papier in een beleid, het moet tastbaar zijn.” Het renoveren van 68 woningen naar nul-op-de-meter is daar een mooi voorbeeld van. Op 18 september knipte de wethouder samen met bewoners de enorme groene strik door die om de eerste gerenoveerde woning was geknoopt. Deze eerste woning is een proefwoning. Bewoners die nog niet om zijn, kunnen hier zien hoe hun huis er uit zal zien als ook zij kiezen voor nul-op-de-meter. De proefwoning wordt tijdens de renovatie ook gebruikt als rustpunt. Als de overlast toch wat teveel wordt, kunnen mensen hier even bijkomen of douchen en koken.

Bewoners van eerste blok gelijk enthousiast

Nu de proefwoning af is, is namelijk het eerste blok van vijf woningen aan de beurt. In een maand tijd worden ook deze huizen nul-op-de-meter. De bewoners van de eerste vijf woningen waren gelijk enthousiast. “Op de informatieavond hebben we aangegeven dat we een blok woningen  zochten om mee te beginnen, meldden zij zich gelijk aan,” vertelt Bart Rozemeijer, hoofd van het Woonbedrijf.

Behoorlijke puzzel

Huurders betalen na de renovatie een EPV aan het Woonbedrijf, deze zal ongeveer gelijk zijn aan hun huidige energierekening. Met dit geld financiert het Woonbedrijf voor een groot deel de renovatie en op deze manier blijven de woonlasten van de bewoners gelijk. Maar hoe los je dit op bij een koopwoning die is verkocht middels de Koopgarant-constructie? Rozemeijer: “Hier hebben we hard op gebroed want de bewoners wilden of konden niet meedoen als zij zoveel moesten investeren. Heel begrijpelijk natuurlijk. Het was een behoorlijke puzzel!”

Lease gevel

Het Woonbedrijf heeft samen met VBTM-advocaten gezocht naar een manier voor de financiering van de renovatiekosten van € 75.000,- per koopwoning. Uiteindelijk ligt de oplossing in een ‘onafhankelijk recht van opstal’ *.  “De gevel van het huis is nu eigendom van de gemeente, het Woonbedrijf dus,” legt Rozemeijer uit. “De gemeente “least” dit aan de eigenaar van de woning voor een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de EPV die de hurende bewoners betalen.” Deze constructie kan ook gebruikt worden voor de rest van de koopwoningen in de wijk en ‘zit vast’ aan de woning  Dus als mensen hun woning  verkopen, wordt ook het “leasecontract” overgenomen door de nieuwe eigenaren.

Volgend jaar de rest

De komende maanden mogen alle bewoners uit de wijk komen kijken naar de proefwoning. “We gaan ervanuit dat iedereen uiteindelijk enthousiast wordt en volgend jaar de rest van de wijk kan worden aangepakt,” zegt Rozemeijer.

 

 

* Het recht van opstal is een (zakelijk) recht om in, op of boven een onroerende zaak van een andere persoon gebouwen, werken of beplantingen (de zogenaamde opstallen) in eigendom te hebben. Het opstalrecht is een uitzondering op het recht van natrekking, volgens hetwelk deze opstallen in principe automatisch eigendom zouden zijn van de grondeigenaar. (Bron: Wikipedia)

Deel dit bericht via social media: