Cast4All focust op robuuste monitoring en lage onderhoudskosten
Cast4All is sinds 2014 actief in de PV-monitoring markt. De Antwerpse onderneming bedient met name Nederlandse woningcorporaties en installateurs. Cast4All is onlangs lid geworden van Stroomversnelling. We spreken met directeur Eric Meyers over zijn visie op monitoring, en over de innovatieve kansen die de energietransitie biedt.
“Toen Cast4All in 2014 begon met de monitoring van zonnepanelen, stuitten we al snel op problemen met de wifi-verbindingen, die destijds nog werden gebruikt om monitoring-data te versturen. De instabiliteit van wifi en andere factoren zoals bewoners die verwisselden van internet-provider of naar een andere woning verhuisden, maakten energiemonitoring via wifi nogal onbetrouwbaar. Samen met onze hardware-partner Xemex zijn we toen op zoek gegaan naar een robuuste oplossing. Voor wie het niet weet: Xemex is in Nederland bekend van de slimme meter. In 50% van de slimme meters die inmiddels zijn uitgerold – zo’n 3,5 miljoen stuks – is een datacommunicatie-module van Xemex toegepast. Die module diende ook als basis voor onze eigen ‘end-to-end’ oplossing, die ruwe data uit de omvormer van een zonnepaneel uitleest en via GPRS – en intussen ook via LTE-M – verstuurt. Met deze aanpak zijn we in 2014 gestart. Na een trage aanloop begon de vraag in 2017 flink aan te trekken. Inmiddels monitoren we ruim 100.000 woningen. Zo’n 80% daarvan staat in Nederland, wat in feite onze thuismarkt is.”
Makkelijk aan te passen en lage onderhoudskosten
“Onze roots liggen op de Antwerpse universitaire campus. Daar heeft men onderzocht hoe je het beste systemen kunt onderhouden die door de tijd heen evolueren en veranderen. Doordat ze bijvoorbeeld groter en complexer worden, of doordat er protocollen veranderen. Dus met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat je een PV-systeem, dat over zo’n 15 jaar wordt afgeschreven, gedurende die hele periode goed onder controle kunt houden? Want een omvormer bijvoorbeeld gaat zo’n 10 jaar mee, daarna moet je hem vervangen. Maar na die 10 jaar kun je er donder op zeggen dat er iets is veranderd bij de leverancier. Wat je dan zeker niet wil, is dat je het hele systeem opnieuw moet gaan opbouwen. Je wil onafhankelijk zijn van een merk, of type apparaat. Ons vertrekpunt was dus: ontwerp een makkelijk aanpasbaar systeem met lage onderhoudskosten.”
NOM-monitoring en EPV 2.0
“Om het NOM-concept – in combinatie met Energieprestatievergoeding – goed te kunnen monitoren hebben we de afgelopen jaren ons productaanbod verbreed. Je wil immers ook warmtepompen, ventilatie en dergelijke kunnen meten. Maar NOM-monitoring kan, zeker voor de leek, ook best complex worden. Meten is weten zeggen we altijd, maar je ziet soms ook een ongewenst bijeffect. Bijvoorbeeld als een meting meer vragen oproept dan je had verwacht. Ik denk ook dat de huidige EPV-regeling meer administratief werk creëert dan strikt noodzakelijk is. Dat horen we ook terug van de woningcorporaties. Wat betreft de vereenvoudiging van de EPV-regeling zie ik Stroomversnelling als een partij die de markt kan helpen om tot een breed gedragen consensus te komen. En dat is zeker nodig, omdat het vervolg op de monitoring zich al aandient: het sturen van alle energie-stromen.”
Nieuwe verdienmodellen
“Ik denk zelf dat de discussie over het meten van energie-opwekking juist ook zou moeten gaan over het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Er liggen allerlei kansen. Ik denk dat het meten van overschotten aan energie, opslag in batterijen, maar ook de inzet van boilersturing en dergelijke kan bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen, die op termijn de totale energiekosten omlaag brengen. Anderzijds hebben bestaande energiebedrijven met grote gevestigde belangen daarbij wel wat te verliezen. Ik kijk ook naar Stroomversnelling voor ‘tegengas’ tegen bepaalde lobbyisten, zoals jullie ex-minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen.”
“Het liefst zou ik zien dat er op termijn een hernieuwbare energie-ecosysteem ontstaat, waarin iedere partij zijn eigen rol pakt. Onze eigen core business is de robuuste data-acquisitie. Daarnaast bieden we een aantal gerelateerde diensten aan, zoals analyse van gegevens of visualisatie. Maar als er gespecialiseerde partijen zijn die daar slimmere oplossingen voor bedenken, dan gaan we samenwerken. Zo werken we ook met een aantal ‘value added resellers’. En daarom zijn al onze systemen gebaseerd op open standaarden, dus de klant is uiteindelijk niet afhankelijk van Cast4all.”
Samenwerking met corporaties en installateurs
“Cast4All zit in de B2B-markt. Wij leveren niet aan consumenten. In Nederland werken we vooral samen met woningcorporaties en installateurs. De installateurs komen vaak bij ons binnen via een corporatie waarmee ze samenwerken. Iedere corporatie heeft uiteraard haar eigen ideeën over monitoring. Sommige organisaties besteden het liever uit, anderen houden het zelf in de hand. Grotere corporaties denken bijvoorbeeld al na over ‘virtuele powerplants’, capaciteit bufferen en dergelijke. Ik ben echt onder de indruk van de innovatiehonger die je soms tegenkomt.”
“De installateurs waarmee we samenwerken zijn vaak kleinere partijen. Ook voor hen gaat het vaak over nieuwe verdienmodellen, die door de energietransitie aantrekkelijk worden. Dus bijvoorbeeld meer doen op het gebied van onderhoud van zonnepanelen. Maar ook het idee van meten is weten, waardoor je meer servicegericht kunt zijn als het gaat om onderhoud van installaties. Van reactief naar proactief. Daar is iedereen bij gebaat, want de installateur kan zijn klant beter ontzorgen en ook de kosten kunnen omlaag.”