Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

De eerste 10 NOM-renovaties in Frankrijk officieel van start

Op 22 februari 2018 werd voor de ogen van zo´n 200 belangstellenden de eerste nul-op-de-metergevel geplaats in Hem, Noord-Frankrijk. Het is de eerste van tien. Deze eerste 10 huizen markeren een belangrijke mijlpaal in de aanpak van EnergieSprong France; het laat de haalbaarheid zien van nul-op-de-meter in een Frans wettelijk en technisch kader.

Hem ligt op zo´n 20 minuten rijden van Lille. Grote villa´s en zelfs een gated community grenzen hier aan een wijk die wel een opknapbeurt kan gebruiken. Het is dan ook hier waar de eerste 10 Franse woningen staan die worden gerenoveerd naar nul-op-de-meter. Dit geeft de wijk in ieder geval een frisse impuls. Uit ervaring in Nederland weten we namelijk dat een NOM-aanpak behalve een upgrade van het huis ook een boost is voor de wijk. De wijk ziet er weer mooi uit en het bevordert de sociale cohesie in de straat. Een aantal bewoners staat hier in Hem in ieder geval druk gebarend met elkaar te kletsen. Misschien hebben ze het over hun badkamer of keuken die ook gelijk wordt aangepakt. Of zou het gaan over de 200 mensen die het plaatsen van de gevel komen aanschouwen in ‘hun’ straat?

Het kan; nul-op-de-meter in Frankrijk

De plaatsing van gevel is een mooi startsignaal voor de uitvoering van het allereerste NOM-pilotproject in Frankrijk, financieel ondersteund door het Europese Interreg NWE-programma, Caisse des Dépôts en ADEME.  Woningcorporatie Vilogia en bouwer Rabot Dutilleul zijn hiermee eerste woningcorporatie en bouwer die een NOM-project uitvoeren in Frankrijk. Deze eerste huizen markeren een belangrijke mijlpaal in de aanpak van EnergieSprong France; het laat de haalbaarheid zien van nul-op-de-meter, uitgevoerd door Franse bedrijven, in een Frans wettelijk en technisch kader.

Een Franse nul-op-de-meterbeweging is werkelijkheid! Vilogia heeft alweer een nieuwe uitvraag gedaan voor nog eens 160 woningen en een tweede proefproject, ook medegefinancierd door het INTERREG Noordwest-Europa E=0, is in volle gang. Hier gaat het in eerste instantie om 12 woningen van woningcorporatie ICF Habitat North East in Longueau.

Europa beweegt mee

De Europese Commissie heeft via het Transition Zero-project van het H2020-programma de Energiesprong-aanpak in Frankrijk en ook het Verenigd Koninkrijk gefinancierd. In dit kader tekenden vorig jaar in Frankrijk negen woningcorporaties, 20 aanbieders en zeven faciliterende organisatie een intentieverklaring. De in totaal 36 organisaties gaan samenwerken om marktcondities te creëren om nul-op-de-meter mogelijk te maken in Frankrijk. De Energiesprong-aanpak is tevens opgepakt door andere Europese spelers die mee willen bewegen en ontwikkelen naar nul-op-de-meter als bouwsteen voor de energietransitie; ook in Duitsland en Italië is inmiddels begonnen met het vrijmaken van de weg voor nul-op-de-meter.

Horizon2020 en Interreg

Het Interreg E=0 project ondersteunt de ontwikkeling van nul-op-de-meter (Net Zero Energy) prototypes in het Verenigd Koningrijk, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De ondersteuning bestaat uit het samen financieren van de eerste Energiesprong make-overs, het uitbreiden van de beweging in het algemeen en het helpen bij de ontwikkeling van betere oplossingen door de tijd heen. EU Horizon 2020 subsidieert Transition Zero, het project dat de Vereniging Energiesprong International uitvoert om de juiste marktcondities te creëren in het Verenigd Koningrijk, Frankrijk en Nederland voor de introductie van grootschalige nul-op-de-meterhuizen (Net Zero Energy homes) voor de sociale woningbouw.

 

 

Deel dit bericht via social media: