Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Eerste vier certificaten Energieprestatie Monitoring Norm uitgereikt

“We hebben we in korte tijd een product gemaakt waar de markt echt op zit te wachten.”

Op 9 oktober werd op de Vakbeurs Energie de balans opgemaakt van een jaar lang samenwerken aan een integrale oplossing voor de monitoring van energiezuinige nul-op-de-meter woningen. Namens Stroomversnelling reikte Maarten Hommelberg (Manager aanbodontwikkeling) de eerste versie van het Certificaat Energieprestatie Monitoring Norm uit aan de vier bedrijven die op dit moment al een geïntegreerde NOM-monitoring oplossing aanbieden die aan alle eisen voldoet. Tegelijkertijd werd de nieuwe website monitoringnorm.nl gelanceerd.

De eerste vier certificaathouders zijn ABB/Enervalis met de Smart Energy Management (SEM) module , Enermatics/IUNGO met E-control, Fifthplay met de NOM box en SWYCS met de SWYCS NoM monitor. De integrale monitoring oplossingen van deze aanbieders ontzorgen bouwers, corporaties en bewoners maximaal. Dit is mede te danken aan de wijze waarop de nieuwe norm tot stand is gekomen. Aan de Stroomversnelling Ontwikkeltafel Monitoring is er een jaar lang nauw samengewerkt door toeleveranciers van monitoringoplossingen, bouwers en corporaties om tot oplossingen te komen die precies aansluiten op concrete behoeften in de markt. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat er dankzij deze manier van werken in korte tijd een opmerkelijke prestatie is geleverd.

“Iedereen heeft z’n eigen belang losgelaten en doordat we tijdens het ontwikkelproces direct feedback terugkregen van de gebruikers, hebben we in korte tijd een product gemaakt waar de markt echt op zit te wachten,” aldus Kees Jan ‘t Mannetje (Business Development ABB).

Jasmin Hodzic (Sales Manager Fifthplay) is van mening dat het ontwikkelproces naadloos aansluit op de visie van Fifthplay; “Het is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zitten met onze aanpak. We zijn voorbereid op de business die we momenteel zien ontstaan.”

Jeroen Wijnen (CEO Enermatics – IUNGO) benadrukte de snelheid van het proces: “Er is flink doorgewerkt en we hebben in relatief korte tijd een grootschalig project weten af te ronden. Daarvoor verdient ook Stroomversnelling een compliment.”

Ook Rene Riemens (Directeur SWYCS) toonde zich enthousiast over het bereikte resultaat en de certificering. “Dit is een mooie kroon op ons werk, we zijn heel blij met het resultaat, en we zijn er trots op!”

Fundament
De Energieprestatie Monitoring Norm is als het ware het fundament onder de afspraken over energieprestaties tussen huurders, woonconsumenten, woningbouwcorporaties en aannemers. Zodra de meetmethode door alle betrokken partijen wordt omarmd, is het bovendien een echte katalysator voor de energietransitie. Corporaties kunnen er voortaan op vertrouwen dat ze op een uniforme manier de juiste, gevalideerde data binnenhalen, en ze kunnen deze data ook volledig geautomatiseerd in hun ERP software importeren. Bouwers hoeven niet meer zelf het wiel uit te vinden als het gaat om de complexe ICT-vraagstukken rond NOM-monitoring (privacy, storingsdetectie etc.). Zij kunnen dankzij de nieuwe norm een integrale plug-and-play oplossing inkopen, en hun aandacht weer volledig richten op de kerntaak: hoogwaardige energiezuinige woningen realiseren.

Doorontwikkeling van de norm
Het werk aan de Energieprestatie Monitoring Norm is nog niet afgerond. In 2019 wordt er een hackathon georganiseerd, en er starten een aantal pilots met de integratie in ERP-software van woningcorporaties in samenwerking met CorpoNet. Vanaf het tweede kwartaal van 2019 kan het certificaat door iedere aanbieder van integrale monitoring oplossingen worden aangevraagd.

Lancering op Vakbeurs Energie
Stroomversnelling-directeur Ivo Opstelten schetste tijdens de lanceringsbijeenkomst op de Vakbeurs Energie het toekomstbeeld waaraan gewerkt wordt met behulp van o.a. de Energieprestatie Monitoring Norm. “Je kunt wel beweren dat een woning nul-op-de-meter is, maar je moet dat ook kunnen aantonen. Dat doe je door in de praktijk de werkelijke energieprestaties van een woning heel nauwkeurig te monitoren. Ieder jaar opnieuw moet een woning een bepaalde prestatie leveren, en daarop wil je als corporatie of als bewoner een langdurige garantie hebben, van 10 jaar of meer. In heel wat branches is garantie de normaalste zaak van de wereld. Via het NOM Keur en de Energieprestatie Monitoring Norm hebben garanties nu ook een plek gekregen in de bouw. Wat er gaat veranderen in de bouw is dat je naar een meer 21e eeuwse verhouding gaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het wordt minder een kwestie van voorschrijven, en meer een kwestie van de juiste oplossingen aanbieden.”

Maarten Hommelberg gaf aan wat er nog moet gebeuren voordat de Energieprestatie Monitoring Norm helemaal af is. “De meeste problemen zijn inmiddels getackeld. Zo zijn de security en privacy-aspecten van de norm grondig getest door externe deskundigen, waaronder een team van hackers en juristen. De API is een technisch onderdeel dat op dit moment nog niet helemaal af is. Deze software-specificatie zorgt er onder andere voor dat componenten van verschillende leveranciers straks plug-and-play aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De API wordt op 24 januari gelanceerd tijdens een live stress test, waarbij we al die losse onderdelen daadwerkelijk aan elkaar gaan koppelen om te zien of alles meteen goed werkt.”

Zie ook: “Eerste versie Energieprestatie Monitoring Norm beschikbaar” 4-10-2018

Deel dit bericht via social media: