Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Eerste woningen Stroomversnelling Tilburg ontvangen PKVW-certificaat

Project maakt woningen energiezuinig én veiliger

Het landelijke project Stroomversnelling gaat de komende jaren duizenden woningen duurzamer en veiliger maken. Middels grootschalige renovatie worden de huizen energieneutraal gemaakt en aangepast aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Achttien woningen van de Tilburgse corporatie Tiwos hadden de primeur voor Zuid-Nederland. Zij ontvingen eind vorige maand het PKVW-certificaat Bestaande Bouw.

Stroomversnelling is een landelijk initiatief van ambitieuze bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders die – samen en op korte termijn – een groot aantal huizen energieneutraal en veiliger willen maken. De renovatie in Tilburg is het eerste project in Zuid-Nederland.

Veilige ‘nul-op-de-meter’-woningen

Victor Pollen, inspecteur PKVW bij inspectie instelling R2B, vertelt. “Deze eerste achttien woningen in de Tilburgse Le Sage ten Broekstraat vormen slechts het begin. In totaal worden de komende jaren landelijk zo’n 111.000 huurwoningen verbouwd en gemoderniseerd.”

Dat moet ertoe leiden dat in 2020 zo’n 111.000 oude huurwoningen zijn omgebouwd tot ‘nul-op-de-meter’. Om dat te bereiken worden de nieuwste methodes ingezet. Door goede isolatie, zuinige installaties en zonnepanelen op het dak, voorziet ieder huis in principe in zijn eigen energie. Het resultaat is een energie neutrale, veilige, comfortabele woning. Bovendien blijven de woonlasten voor de bewoner gelijk.

Duurzame metamorfose

De te renoveren woningen zijn constructief goed, maar voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De huizen in Tilburg ondergingen sinds april een metamorfose. Pollen legt uit: “Er kwam een duurzame schil omheen, een innovatieve installatie op zolder en zonnepanelen op het dak. “Om aan de eisen van het PKVW te voldoen werd nieuw hang- en sluitwerk aangebracht, de buitenverlichting op orde gebracht en rookmelders geïnstalleerd. Door de renovatie voldoen alle woningen nu aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor bestaande bouw.”

Een mooie bonus voor de bewoners. Uit politiecijfers blijkt dat het risico op inbraak in een woning met het keurmerk veel lager is dan bij een woning zonder het keurmerk. Daarnaast geven de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting op de inboedelverzekering als je woning PKVW-gecertificeerd is. Volgens Pollen is voor het behalen van het PKVW geen enorme investering nodig. “Zeker als je het meeneemt in een grootschalige renovatie, zoals bij de woningen van Stroomversnelling. Dan kun je als corporatie tegen relatief lage kosten een enorme verbetering van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van je huurders realiseren.”

Slimme zet

Hoewel het project Stroomversnelling in eerste instantie alleen gericht was op het energieneutraal maken van woningen, is de toevoeging van het Politiekeurmerk volgens Lilian Tieman een slimme zet geweest. Tieman is als projectleider PKVW werkzaam bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Duurzame renovatie van naoorlogse huurwoningen gaat perfect samen met het inbraakveilig maken van diezelfde woningen. Je bent toch al bezig.”

Tieman constateert daarnaast dat het type woning waar Stroomversnelling op mikt, zich goed leent voor het PKVW. “Stroomversnelling richt zich op de renovatie van sociale huurwoningen. Deze woningen bevinden zich bovengemiddeld vaak op zogenaamde hotspots; locaties waar vaak wordt ingebroken. Door juist die woningen te renoveren en inbraakveiliger te maken, help je het aantal woninginbraken verder terug te dringen.”

Een heleboel slagen ineen

Ook de grootschaligheid van Stroomversnelling is volgens haar een pré voor het PKVW. “De positieve impact van PKVW is vooral zichtbaar in buurten waarin de preventiemaatregelen op grote schaal zijn ingevoerd. Want in de aanpak komen niet alleen het spreekwoordelijke hang- en sluitwerk van afzonderlijke woningen aan bod. Ook is er aandacht voor zaken zoals groenstroken, straatverlichting en de inrichting van achterpaden. Door bij herstructurering aandacht te besteden aan energiebesparing en inbraakpreventie, worden deze wijken comfortabeler, moderner én veiliger. Zo slaan de initiatiefnemers van Stroomversnelling een heleboel slagen ineen.”

Over het PKVW

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) valt onder het beheer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV is een maatschappelijk betrokken partner voor iedereen die (beroepsmatig) bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland. Of het nu gaat om preventie, handhaving of regelnaleving. Woninginbraak is een van de vele veiligheidsthema’s waar het CCV aan werkt.

Woninginbraak behoort tot de zogenoemde high impact crimes. Want naast financiële schade zorgt een woninginbraak vaak voor grote emotionele schade en het tast ook het veiligheidsgevoel aan. Het PKVW is een bewezen effectief instrument om woninginbraak tegen te gaan.

Met de site www.politiekeurmerk.nl biedt het CCV informatie aan bewoners en professionals aan over veilig wonen met het keurmerk.

 

 

 

Deel dit bericht via social media: