Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energieprestatie-vergoeding bijna een feit

Het wetsvoorstel om verhuurders de mogelijkheid te geven met huurders afspraken te maken over een vaste vergoeding ter vervanging van de energierekening bij normaal gebruik is bijna een feit. Het ligt in de kamer! De Energieprestatievergoeding is een belangrijke stap in de transitie naar Nul op de Meter.

Door de Energieprestatievergoeding kunnen corporaties met de energierekening investeren in (ver)nieuwbouw naar Nul op de Meter en krijgen huurders een comfortabeler woning tegen ongeveer dezelfde woonkosten. Voorwaarde is uiteraard dat de verhuurder zorgt dat het huis zeer energiezuinig en duurzaam is. Wat weer betekent dat de bouwers de Nul op de Meter prestaties van de woningen zullen moeten garanderen met een prestatiegarantiecontract.

Ook moet zeventig procent van de huurders akkoord gaan met de koppeling tussen renovatie en een vaste Energieprestatievergoeding per maand.

Huurders hoeven niet bang te zijn dat met de EPV hun huursubisidie vervalt. De Energieprestatievergoeding is namelijk een extra bedrag (net als voorheen de elektriciteitsrekening) naast de huur en heeft daarom geen invloed op de huurprijs.

Een grote stap vooruit

De nieuwe wet is een grote sprong vooruit. Met het voorstel krijgt de verhuurder zekerheid over het bedrag wat in rekening gebracht mag worden na de investeringen om huizen energiezuinig te maken. De huurder gaat er ook op vooruit want gaat van een hoge energierekening naar een super comfortabele en duurzame woning tegen ongeveer dezelfde woonkosten. Nul op de Meter woningen blijven op deze manier betaalbaar en beschikbaar voor de sociale huur.

Het wetsartikel vind u hier.

Deel dit bericht via social media: