Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energietransitie gaat door!

Het nieuws dat Minister Blok bij zijn voornemen blijft om de Energieprestatievergoeding ook toe te staan voor gerenoveerde woningen met aardgas, heeft nog al wat teweeg bracht. Stroomversnelling ziet echter nog steeds toekomst in Nul op de Meter, een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie, en werkt aan oplossingen, samen met haar leden. Ondertussen roept de Transitiecoalitie, een vereniging van bedrijven waar een aantal van Stroomversnelling leden deel van uitmaakt, om het versnellen van de energietransitie. Bijvoorbeeld met een minister van Economie, Klimaat en Energie.

EPV belangrijkste katalysator voor Nul op de Meter

Nul op de Meter woningen wekken de benodigde energie zelf duurzaam op. Het renoveren en bouwen van all-electric Nul op de Meter woningen levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijk energietransitie. Een transitie die hard nodig is om de afgesproken klimaatdoelstellingen te halen. De Energieprestatievergoeding (EPV) is de belangrijkste katalysator voor het grootschalig uitvoeren van Nul op de Meter renovaties. Minister Blok wil – geheel onverwacht – de EPV ook toestaan voor woningen met gas. De uitbreiding van de EPV met gas lijkt de transitie en daarmee de innovatie onnodig te vertragen.

Bewoners

Behalve het klimaat plukken ook bewoners de vruchten van Nul op de Meter renovaties. Na de renovatie is hun, eerder tochtige en vochtige huis, comfortabel en in een modern jasje gegoten. “Het lijkt wel een koophuis”, zei een bewoner in Heerhugowaard na de renovatie. Nul op de Meter maakt het mogelijk comfortabel te wonen voor dezelfde woonlasten, zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. De Woonbond, die het opneemt voor huurders, laat weten, net als leden van Stroomversnelling , mordicus tegen de uitbreiding met gas te zijn. Rutger Grootwassink, beleidsadviseur energiebesparing bij de Woonbond: “Een energietransitie is onvermijdelijk. All-electric woningen kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. De Woonbond wil zich inzetten om samen met Stroomversnelling Nul op de Meter oplossingen nog beter te maken voor bewoners.”

Energietransitie versnellen

Stroomversnelling laat zich door het voornemen van minister Blok niet uit het veld slaan. Samen met de leden wordt hard gewerkt aan oplossingen. Een aantal van de leden heeft zich naast Stroomversnelling ook verenigd in de Transitiecoalitie, bestaande uit meer dan 40 bedrijven. Initiatiefnemers van de Transitiecoalitie zijn onder andere: Van Oord, Eneco, Shell, en het Havenbedrijf Rotterdam. De vereniging wil dat de komende regering hoge prioriteit geeft aan de versnelling van de energietransitie, de overgang van vervuilende naar duurzame energiebronnen. Ze schrijven in het FD: “Het Nederlandse energiebeleid is te versnipperd. Daarom moet de volgende regering in Nederland een klimaatwet opstellen, een minister van Economie, Klimaat en Energie aanstellen en een investeringsbank voor groene energieprojecten oprichten.”

All-electric terug in de kast?

Stroomversnelling focust zich vanaf het begin op non-fossiele woningen, dat betekent geen gas maar all-electric. Dit stimuleert bouwers en toeleveranciers innovatieve producten te ontwikkelen. Nul op de Meter wordt steeds beter en we zien ook de prijs al dalen. Nu minister Blok bij zijn standpunt lijkt te blijven dat een blijvende gasaansluiting onderdeel mag zijn van de EPV, heeft dit bij leden van Stroomversnelling tot grote verontwaardiging  geleid. Er is geïnvesteerd én geïnnoveerd in all-electric. Als installaties, die draaien op fossiel gas, ook in aanmerking komen voor de EPV, zullen partijen eerder geneigd zijn naar ‘gemakkelijke’ oplossingen met gas te gaan zoeken in plaats van naar meer innovatieve oplossingen die draaien op hernieuwbare energie. Die gaan weer terug in de kast en dat zal ten koste gaan van de focus op lange termijn oplossingen, is de angst.

Geen feestje

Stroomversnelling blijft in gesprek met het Ministerie van BZK maar het feestje om de EPV te vieren, is afgeblazen. Leen van Dijke: “We hadden een bescheiden feestje gepland in Melick om samen met de minister, ambtenaren en alle koplopers die zo hard gewerkt hebben om de EPV-wetgeving mogelijk te maken, te vieren dat hij nu echt ingezet kan worden. Dat feestje voelt echter niet meer gepast nu blijkt dat de Minister bij zijn voornemen blijft om woningen met gas toe te laten binnen de EPV.”

“Niettemin is het wettelijke kader voor Nul op de Meter woningen nu een feit”, vervolgt van Dijke. “Daarom zal Stroomversnelling alles in het werk stellen deze mogelijkheid optimaal te gebruiken om bij te dragen aan het halen van de doelstellingen die in ‘Parijs’ zijn afgesproken. Om die te bereiken is een jaarlijkse productie van niet fossiele Nul op de Meter make-overs van 180.000 tot 200.000 per jaar nodig. Alle reden om niet in frustratie te blijven hangen, maar de handen uit de mouwen te steken.”

 

 

Deel dit bericht via social media: