Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Energy Up webtalk nieuwe warmtewet en bewonersinitiatieven

De voorgenomen Wet collectieve warmte (Wcw) heeft invloed op de manier waarop gemeenten en bewonersinitiatieven samenwerken. En samenwerken in de energietransitie gaat niet vanzelf. Je moet erin groeien. Daarom heeft Energie Samen de zogenaamde ‘Opgroeiverkenner’ ontwikkeld. Een tool voor gemeenten en bewonersinitiatieven die samen aan een aardgasvrije buurt werken.

Begin februari organiseerden Stroomversnelling en Energie Samen een webtalk over de huidige contouren van de Wet collectieve warmte (Wcw) en over de ‘Opgroeiverkenner’: een nieuwe tool van Energie Samen die helpt om te bepalen waar je met z’n allen staat in een samenwerkingsproces. De 40 deelnemers aan het webinar stelden vragen waaruit bleek dat ze veelal actief betrokken zijn bij bewonersinitiatieven. De eerste reactie van deze deelnemers op de Opgroeiverkenner was positief.

00:00 – 02:50 korte inleiding door Yael Aartsma (Stroomversnelling);
02:50 – 27:40 Klaas Vegter (Stroomversnelling) over de voorgenomen Wet collectieve warmte;
27:40 – 32:40 vragen van deelnemers over de Wcw;
33:00 – 49:00 Irene Eisink (Energie Samen) over de Opgroeiverkenner;
49:00 – 58:50 vragen over de Opgroeiverkenner.

De presentatie van Klaas Vegter over de Wet collectieve warmte volgt in grote lijnen de presentatie die Klaas al eerder gaf tijdens de Stroomversnelling Samenwerkdag in december 2023.

De Opgroeiverkenner is een gesprekstool om de samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven samen te onderzoeken. Er komen onderwerpen aan de orde als: leer hoe je ervoor staat in je groeiproces (voor initiatieven) en leer hoe professioneel een initiatief echt is (voor gemeenten). De tool komt van pas in diverse fasen van samenwerking. Niet alleen bij de eerste verkenning van de mogelijkheden, maar ook als handig hulpmiddel bij periodieke evaluatie. Ook kan de Opgroeiverkenner helpen om wat lucht te brengen bij wrijving tijdens het proces. De Opgroeiverkenner is ontwikkeld door Energie Samen en Klimaatverbond NL, in opdracht van Stroomversnelling.

Deel dit bericht via social media: