Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Grote order voor start-up Factory Zero van Dura Vermeer

Factory Zero, een nieuw bedrijf dat zich volledig heeft gespecialiseerd in het leveren van industrieel vervaardigde bouwelementen voor Nul op de Meter-woningen, heeft haar eerste grote order binnen. Dura Vermeer heeft gekozen voor het toepassen van de iCEM, de Energie- en Klimaatmodule die door Factory Zero is ontwikkeld en recent in productie is genomen. Het gaat in eerste instantie om ruim 100 energiemodules voor een van de Nul op de Meter renovatieprojecten die in toenemende mate de orderportefeuille van Dura Vermeer vullen. Deze modules zullen gebruikt gaan worden in het project dat Dura Vermeer met De Goede Woning in Zoetermeer is gestart. Het contract  tussen de twee leden van Stroomversnelling werd woensdag 31 mei ondertekend tijdens de Provada.

Factory Zero

Factory Zero is de eerste start-up die zich volledig richt op de ontwikkeling Nul op de Meter-concepten in combinatie met vergaande industrialisatie. Een samenwerking opgericht door ‘oud’ Stroomversnellers Jan-Willem van de Groep, Desmond Hughes, Jasper van den Munckhof en Sjoerd Klijn Verlderman.  Zij werken daarvoor samen met grote industriële partijen als Mitsubishi, BASF en ABB. Naast de energiemodule die nu ontwikkeld is werken ze met deze partners ook aan een complete dak- en gevelmodule waardoor binnenkort een complete woning-make-over geleverd kan worden.

Op deze manier wil Factory Zero Nul op de Meter concepten eenvoudig, betaalbaar en voor iedereen bereikbaar maken. De ontwikkelde bouwelementen maken het voor bouwbedrijven eenvoudig de stap te maken naar Nul op de Meter voor zowel renovaties als nieuwbouwwoningen. Veel van de complexiteit wordt geïntegreerd geleverd in een geprefabriceerd bouwelement dat eenvoudig kan worden gecombineerd met de huidige bouwmethodes. Hierdoor wordt het bouwproces eenvoudiger en hoeft er minder in huis ontwikkeld te worden. De lat ligt hoog. Om dit soort make-over voor de particulier aantrekkelijk te maken dienen prijzen nog zeker 40% te dalen. Daarvoor is het nodig dat op een eenvoudige manier complexe producten, met een zo’n groot mogelijke modificatiefactor, in grote aantallen kunnen worden geproduceerd. Keuzevrijheid voor de klant staat daarbij centraal.

André Köster van Dura Vermeer: “De toegevoegde waarde van Factory Zero is de rijke kennis van innovatie en techniek die daar gebundeld is. Dit in combinatie met de potentie van schaalgrootte om samen de doorontwikkeling op de Nul-Op-De-Meter woningen verder te realiseren.” 

iCEM 

Met haar eerste product, de iCEM (intergrated climate and energy module), beloofd Factory Zero een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen die volledig voldoet aan de voorwaarden van de wet Energie Prestatie Vergoeding. De iCEM is geschikt voor de Europese markt en combineert zowel installatietechniek, zon PV met de noodzakelijke monitoring.  Daarmee wordt voor de bouwers een hoop gedoe rondom garanties en monitoring uit handen genomen.

Jan-Willem van de Groep zegt hierover in een interview met Cobouw: “Het is een compleet concept, ook geschikt trouwens voor nieuwbouw. Daardoor is het minder foutgevoelig. Het is plug and play op de bouwplaats. In de woning zelf hoeft vrijwel niets te gebeuren. Geen mensen die wekenlang, hele dagen, lopen te sjouwen met installaties. Bouwbedrijven hoeven kortweg geen complete energiesystemen meer te ontwikkelen.”

De iCEM is door de slimme engineering en de gecombineerde investering van Factory Zero en haar partners ook nog eens het goedkoopste product op de markt. De eerste serie van 4 modules wordt begin juli geleverd aan bouwbedrijf de Vree en Sliepen uit Tiel. 

Deel dit bericht via social media: