Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

HW Wonen sluit zich aan bij Stroomversnelling

HW Wonen, de woningcorporatie in de Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard, is lid geworden van Stroomversnelling. HW Wonen kijkt er naar uit om met collega-corporaties en andere ketenpartners kennis en ervaringen uit te wisselen rondom de verduurzamingsopgave. “Op het gebied van techniek, concepten en samenwerking ontstaan nieuwe vormen en er zijn ontwikkelingen die het speelveld regelmatig doen veranderen. We willen die ontwikkelingen graag samen verkennen”, zegt directeur-bestuurder Ben Pluimer.

Hoeksche Waard omvat zestien dorpen en woonkernen in het gebied ten zuiden van Rotterdam. Een landelijke omgeving met ongeveer 90.000 inwoners. De gemeente streeft naar een energie neutrale Hoeksche Waard in 2040. Een doel waaraan HW Wonen, als enige woningcorporatie in de regio, zijn bijdrage wil leveren. De basis daarvoor werd gelegd in de Duurzaamheidsstrategie uit 2016. Besloten werd om grootschalig te investeren in ongeveer zesduizend woningen die volgens de corporatie geschikt zijn om energetisch, woontechnisch en bouwtechnisch te verbeteren.

Beschermde diersoorten
Het meerjarenprogramma wordt de komende twintig jaar volgens de weg van de geleidelijkheid ten uitvoer gebracht. “We hebben een forse verduurzamingsambitie, daar komt het nodige bij kijken”, vertelt directeur-bestuurder Ben Pluimer. “Wij hechten belang aan goed overleg met onze huurders en dat vergt tijd. Datzelfde geldt voor het vergunningstraject. De Hoeksche Waard is een vogelrijk en natuurrijk gebied, waar beschermde diersoorten leven. Om deze beschermde soorten te ontzien, is bij renovaties ecologisch onderzoek in het projectgebied vereist. Daarom hebben we soms sneller met ecologen dan met architecten te maken.”

Samen verkennen
Niettemin is HW Wonen druk bezig om invulling te geven aan een duurzame toekomst. Zo werden vorig jaar meer dan vierhonderd woningen van zonnepanelen voorzien. Alle nieuwbouwwoningen worden inmiddels als ‘Nul-op-de-Meter woningen’ gebouwd en bestaande woningen worden tijdens onderhoudsprojecten verduurzaamd. “Hierbij hebben we de afgelopen jaren bij Stroomversnelling veel kennis opgehaald”, zegt Pluimer. “We vonden het daarom tijd worden om lid te worden. De wereld van duurzaam wonen en leven is volop in beweging. Op het gebied van techniek, concepten en samenwerking ontstaan nieuwe vormen en er zijn ontwikkelingen die het speelveld regelmatig doen veranderen. We willen die ontwikkelingen graag samen verkennen en zijn benieuwd naar ervaringen van collega-corporaties en andere ketenpartners. Daarbij brengen wij onze eigen ervaringen mee rondom het werken in een gebied met grote aandacht voor duurzaamheid.”