Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Mijlpaal: 3500ste woning op Enervalis Home Platform

Enervalis maakt energiemanagement in woningen mogelijk

De oplevering van het project van woningcorporatie HW Wonen in Strijen, op 22 juni 2021, is voor Stroomversnelling lidbedrijf Enervalis een belangrijke mijlpaal. Inmiddels zijn 3500 woningen voorzien van het energiemanagement-systeem van Enervalis. Daarmee is het bedrijf marktleider in Nederland.

De missie van Enervalis is om met haar energiemanagementsysteem de energietransitie te versnellen, zegt sales director Jasmin Hodzic. “Ons home platform maakt het mogelijk om het energiegebruik van een woning te monitoren, de werking van de installaties op afstand aan te sturen en bepaalde storingen op afstand op te lossen. Dat noemen we remote asset management. Daarmee ontzorgen wij alle betrokkenen: de bewoners, de woningcorporatie, de bouwer, de installateur en de systemintegrator. Samen zorgen wij ervoor dat huishoudens energie en daarmee kosten besparen en dat de CO2-uitstoot van woningen daalt.” Voor het woningbouwproject in Strijen levert Factory Zero alle duurzame installaties. “Enervalis levert de technologie zodat Factory Zero deze installaties kan monitoren en aansturen, en de woningcorporatie een prestatiegarantie kan bieden.”

Geen zorgen over EPV
Het project van woningcorporatie HW Wonen in Strijen bestaat uit 28 woningen, waarvan 15 sociale huurwoningen, vertelt Bob de Rooij, projectleider van HW Wonen. “Onze doelstelling is om duurzame woningen te bouwen die energieneutraal zijn: nul op de meter dus. De woningen hebben 20 tot 22 zonnepanelen. Het doel is dat die net zoveel energie opwekken als het huishouden verbruikt. In depraktijk zijn de opbrengsten van de PV-panelen vaak zelfs hoger dan het energieverbruik, waardoor bewoners per saldo geld ontvangen.”

Een woningcorporatie mag bij de huurder een energieprestatievergoeding (EPV) in rekening brengen, als aantoonbaar de vereiste energieprestatie wordt geleverd. De Rooij: “Het is dus van cruciaal belang om de energieprestatie en het energieverbruik van woningen te monitoren en de prestaties aan te tonen. Die verantwoordelijkheid hebben wij voor dit woningbouwproject uitbesteed aan Factory Zero. Factory Zero levert de installaties voor de woning en is verantwoordelijk voor de energieprestatie, de technologie van Enervalis maakt het mogelijk om de installaties op afstand te monitoren en te beheren. Dat biedt ons als woningcorporatie de zekerheid dat de beloofde prestatie wordt geleverd. De bewoners kunnen zelf op het dashboard zien hoe hoog hun verbruik is en hoeveel energie de PV-panelen opleveren. Onze ervaring is dat bewoners dit heel plezierig vinden.”

Efficiënter gebruik van energie
Het platform geeft niet alleen inzicht in het energieverbruik van de installaties in de woning, maar ook in het technisch functioneren ervan. Hodzic: “Met deze oplossing lopen wij voorop in de markt. Wij stellen bouwers, installateurs en systemintegrators naast de monitoring in staat om remote asset management toe te passen. Wij zorgen ervoor dat de aangesloten installaties, zoals energiemodules en groepenkasten, voor de ingebruikname volledig zijn getest en dus meteen goed werken als ze in de woning worden aangebracht. Dat bespaart faalkosten.” Doordat de installaties op afstand worden beheerd en bestuurd, kan het onderhoud bovendien een stuk efficiënter worden ingericht. “Veel technische problemen kunnen op afstand worden opgelost, bijvoorbeeld door de installaties te resetten of instellingen aan te passen. Dat bespaart kosten en levert minder hinder op voor de bewoners. Op onze website kun je met behulp van de RAM-calculator berekenen wat remote asset management je aan besparing kan opleveren.”

Klaar voor opschaling
Enervalis heeft het systeem voor het project in Strijen samen met Factory Zero ontwikkeld, maar werkt voor andere projecten ook samen met andere partijen, zoals bouwbedrijf BAM. Hodzic: “We hebben inmiddels 3500 woningen van ons Home Platform voorzien. Daarmee hebben we bewezen dat onze technologie werkt. Wij zijn er klaar voor om samen met partners als bouwers en installateurs schaal te gaan maken.” Hij ziet dat veel bouwers en installateurs nog huiverig zijn om nieuwe technologieën toe te passen. “Door ons platform te gebruiken, worden bouwers en installateurs juist ontzorgd. Ons platform maakt de geleverde prestatie inzichtelijk en stuurbaar, waardoor zij woningcorporaties de gevraagde prestatiegarantie kunnen bieden.”

Doorbraak
Uiteindelijke wil Enervalis dat alle duurzame installaties in en om woningen optimaal worden ingezet. Hodzic: “Aan de ene kant optimaliseren wij het energieverbruik voor aspecten als binnenklimaat, gridbelasting en energiekosten, aan de andere kant stemmen wij de vraag naar energie af op het aanbod van energie. Energie afkomstig van zon en wind is nu eenmaal grilliger dan energie afkomstig uit een elektriciteitscentrale. Met behulp van algoritmes kunnen wij ervoor zorgen dat een elektrische auto die thuis aan de laadpaal staat op een slimme manier wordt geladen, zodat het energienetwerk als geheel efficiënter wordt benut. We kunnen de energietransitie met innovatieve oplossingen versnellen. Daar wil Enervalis aan bijdragen.” Hij verwacht dat er de komende jaren een doorbraak komt op het gebied van energie- assetmanagement. “In het kader van de klimaatdoelstellingen wordt op allerlei fronten actie ondernomen, ook in de gebouwde omgeving. Er zijn heel veel plannen voor nieuwbouw en renovatie. Wij hebben er zeven jaar over gedaan om de technologie voor het Home Platform tot het huidige niveau te brengen en de eerste 3500 woningen van die technologie te voorzien, ik verwacht dat wij in 2022 de mijlpaal van 10.000 woningen bereiken.”

Onthulling van de 3500e woning op het Enervalis Home Platform. Van links naar rechts: Jasper Hörmann (Factory Zero), Jasmin Hodzic (Enervalis), Chris Kuijpers (Ministerie van BZK), Wim Boonen (Enervalis), Dennis Lausberg (HW Wonen), Bob de Rooij (HW Wonen), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Leo Hooghwerff (Gebrs. Hooghwerff), Wout van Houten (HW wonen).

Deel dit bericht via social media: