Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Monitoring wijst uit: Nul op de Meter gegarandeerd in Heerhugowaard

 

De eerste metingen van Nul op de Meter renovaties in jaren ´70 wijk in Heerhugowaard wijzen uit: Nul op de Meter werkt. Na een jaar blijkt dat de gemeten 55 woningen inderdaad Nul op de Meter zijn. Ze leverden zelfs meer elektriciteit dan contractueel was afgesproken. Bewoners gunnen iedereen wel zo´n huis; het is comfortabel en weer helemaal ‘up-to-date’. Alleen over de weg ernaartoe waren ze niet helemaal tevreden.

NOM over alle seizoenen

Het project in Heerhugowaard, een samenwerking tussen corporatie Woonwaard en ontwikkelend bouwer BAM, is het eerste Nul op de Meter project waar een jaar lang en dus in alle seizoenen gemonitord is. In opdracht van Stroomversnelling/Energiesprong is een rapport uitgebracht. RIGO onderzocht de resultaten van de door BAM en woningcorporatie Woonwaard georganiseerde bewonersinterviews over het renovatieproces. TNO analyseerde de meetgegevens over energiegebruik en de energieopwekking. Dit leverde een aantal leerzame resultaten, lessen en tips op die zijn gebundeld in het document ‘Bewonerservaringen en meetresultaten uit Nul op de Meter woningen in Heerhugowaard (BAM)’, te vinden op Energielinq.nl. De belangrijkste resultaten: na metingen zijn de woningen inderdaad Nul op de Meter en bewoners zijn blij met het comfort en de uitstraling van hun vernieuwde huis.

Tevreden bewoners

75% van de bewoners is na de renovatie vooral positief. Dat heeft niet per definitie te maken met de verbeterde energieprestaties maar wél met het comfort van de gerenoveerde woning. Ook zijn zij blij met de nieuwe badkamer en keuken waarbij zij opvallend tevreden zijn over de inductiekookplaat. Het meest tevreden zijn de bewoners over de werklui; “die verdienen een dikke tien!”, zo zegt een bewoonster in dit filmpje over Heerhugowaard. Qua resultaat, en dus het comfort van de woning, raden bewoners het anderen dan ook graag aan. Hierover verschijnt binnenkort een tweede rapport van Woonwaard waarin ervaringen van bewoners na twee jaar wonen zijn opgenomen.

Belangrijke lessen

Met de pilot in Heerhugowaard zijn ook enkele lessen geleerd. Bewoners waren minder tevreden over het proces. Zo duurde de renovatie hen langer dan gedacht en viel het renoveren in bewoonde staat toch iets tegen. De belangrijkste les met het oog op bewoners is dat zij goed op de hoogte moeten worden gehouden van de planning. Underpromise en overdeliver; schets liever een langere doorlooptijd, dan kan het altijd meevallen. Ook zouden een aantal bewoners liever tijdelijk ergens anders wonen tijdens de werkzaamheden. Innmiddels wordt in andere projecten daarvoor bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een wisselwoning.

Verbeteringen naar aanleiding van de geleerde lessen worden door Woonwaard en BAM ondertussen toegepast op lopende en nieuwe projecten en ook de andere deelnemers binnen de Stroomversnelling worden hierin meegenomen.

Energieprestaties gegarandeerd!

Met de bewoners is een energieprestatiecontract afgesloten, een bedrag dat zij betalen voor de gegarandeerde energie. Dit komt voort uit de Energieprestatievergoeding. Het energiecontract met bewoners wordt ook wel energiebundel genoemd; het aantal kilowatts dat de bewoner jaarlijks kan inzetten voor huishoudelijk gebruik en ventilatie. Eventueel meerverbruik ten opzichte van de bundel komt voor rekening van de bewoners, eventueel minderverbruik komt ten goede aan de bewoners. Voor het jaar 2015 zijn de contractdoelstellingen voor alle woningen gehaald en daarmee is de belofte aan de bewoners volledig waar gemaakt. Er is bij veel woningen zelfs meer elektriciteit opgewekt wat naast een comfortabele woning een extra voordeel voor de bewoners is.

——————————————————————————–

Relevante links

Het document: ‘Bewonerservaringen en meetresultaten uit Nul op de Meter woningen in Heerhugowaard (BAM)’

Filmpje over bewonerservaringen

Meer over Heerhugowaard en de bewoners: http://www.bewonerscommunicatie.com/index.php/portfolio_page/heerhugowaard/

Beeldmateriaal van Heerhugowaard vindt u op ons Flickr kanaal

Deel dit bericht via social media: