Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nieuw Stroomversnelling-lid: Gemeente Stichtse Vecht

Op donderdag 17 januari ondertekende wethouder Linda van Dort namens de gemeente Stichtse Vecht de Stroomversnelling lidmaatschapsovereenkomst. We spraken de wethouder over de duurzame ambities van haar gemeente.

In de woonvisie van de gemeente Stichtse Vecht is de ambitie opgenomen om alle nieuwbouwwoningen NOM te realiseren. En als het gaat om de bestaande woningvoorraad vraagt de gemeente aan woningcorporaties om ook bij renovaties NOM als uitgangspunt te nemen. Daarnaast stimuleert de gemeente particulieren tot het nemen van duurzame maatregelen.

De gemeente Stichtse Vecht is ambitieus!
“In de voorjaarsnota van 2017 heb ik laten opnemen dat Stichtse Vecht in 2030 energieneutraal moest worden. Dat zie ik als een groot succes en de eerste serieuze stap naar een schone economie. Destijds is berekend welke maatregelen de gemeente daarvoor moet nemen. Dat zijn er veel en daar horen onder andere windmolens bij.”

Denkt u dat Stichtse Vecht de doelstelling energieneutraal in 2030 gaat halen?”
“Ik hoor regelmatig: die lat ligt onrealistisch hoog. Ik denk zelf dat het wel degelijk een realistische ambitie is. Vergelijk het maar eens met mobiele telefonie. Technische ontwikkelingen kunnen opeens heel snel gaan als de markt erom vraagt. Ik denk dat allerlei facetten ons in de kaart gaan spelen. Maar afgezien daarvan; je moet in ieder geval een helder doel formuleren, anders weet je zeker dat er te weinig gebeurt. In 2030 mag iedereen beoordelen of ik een visionair ben geweest of een Don Quichot. Trouwens 2029 mag ook, of desnoods 2032.”

Wat is de aanleiding om lid te worden van Stroomversnelling?
“Wij zien Stroomversnelling als een sterke partner met veel kennis en slagkracht. Die kunnen we goed gebruiken. En in de woonvisie kozen we al voor het ambitieniveau nul-op-de-meter, dus dan is het vrij logisch om ook gebruik te maken van het Stroomversnelling netwerk.”

Hebt u een duurzaamheidsadvies voor andere gemeenten?
Wij denken vaak in gemeenteland: hier gebeurt het. Maar in feite moeten we met z’n allen de schouders eronder zetten. Dit is een veel groter verhaal dan alleen lokaal. We gaan het dus ook niet redden als we alleen naar onze eigen achtertuin kijken. Gemeenten en provincies moeten van elkaar leren. Het is naar buiten reiken en naar buiten kijken. Je hoeft het niet alleen te doen, maar je moet het wel doen!”

“Ook vind ik echt dat alles uitmaakt. Minder vlees eten, korter douchen, het lijkt misschien onbelangrijk maar alles maakt uit. Je moet je nooit laten ontmoedigen door mensen die denken: ach Nederland is toch maar een klein landje. Wat wij doen is helemaal niet belangrijk. Je doet gewoon wat je kan. Ik neem deel aan regionaal overleg, onder andere over Schiphol, en dan hoor je de opmerkingen: jij hebt toch ook weleens gevlogen? Dan zeg ik ja, natuurlijk. Ik ben een mens, ik reis, en ik maak zeker ook fouten, maar dat is niet het punt. We moeten het met z’n allen gaan doen!”

Deel dit bericht via social media: