Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nul op de Meter de grens over!

PB: Europese Commissie geeft miljoenen om Nederlandse innovatie de grens over te brengen

De Europese commissie erkent de impact en innovatieve kracht van Stroomversnelling en wil 3,6 miljoen euro bijdragen om Stroomversnelling ook in Engeland en Frankrijk verder van de grond te krijgen.

Nul op de Meter de grens over!
Stroomversnelling deed mee in een tender van Horizon 2020, het grootste onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, om het succes van Nul op de Meter renovaties de grenzen over te brengen. Bij een Nul op de Meter woning, levert de woning evenveel energie op als nodig is voor het huis en de bewoners. De commissie is zeer positief over de aanpak in Nederland van Stroomversnelling en ziet ook kansen voor eenzelfde aanpak in Engeland en Frankrijk, zo blijkt uit een brief en rapport van het projectbureau. Horizon 2020 stelt voor de komende drie jaar 3,6 miljoen euro beschikbaar om ook in Frankrijk en Engeland het energiegebruik in de sociale huursector aanzienlijk te reduceren door renovatie naar Nul op de Meter woningen. Dit door de markt aan te jagen innovatieve producten te ontwikkelen en de marktcondities te optimaliseren voor de transitie naar Nul op de Meter.

3 februari 2016 maakte Horizon 2020 officieel bekend dat zij het geld toekent.

Engeland en Frankrijk in transitie
In Engeland is Stroomversnelling al begonnen. Meerdere partijen, waaronder woningcorporaties en bouwers, hebben zich al aangesloten. Door de subsidie ontstaat extra ruimte voor meer innovatie en een serieuze grote aanpak. In Frankrijk zijn de eerste stappen gezet, er zijn gesprekken met woningcorporaties en bouwers die aan de slag willen, alleen is het nog niet zo concreet als in Engeland. Door de financiële hulp vanuit Horizon 2020 kan ook hier Stroomversnelling makkelijker en sneller van de grond komen.

Nederland
In Nederland gaat Stroomversnelling de komende tijd door met het ontwikkelen van een keurmerk voor Nul op de Meter renovaties. NOM keur gaat de kwaliteit van renovaties waarborgen, enerzijds door technische specificaties van het Nul op de Meterproduct en anderzijds de ervaringen van de eindgebruiker. Nu de Tweede Kamer in januari met het wetsvoorstel energieprestatievergoeding (EPV) heeft ingestemd, hebben woningcorporaties een extra inkomstenstroom om Nul op de Meter renovaties te financieren. Stroomversnelling verwacht met deze twee ontwikkelingen een flinke impuls aan innovatie en nieuwe ontwikkelingen en daarnaast geeft het NOM keur bewoners de garantie dat het product deugt.

Wat is Horizon 2020?
Horizon 2020 is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie met bijna € 80 biljoen euro aan subsidiegeld voor zeven jaar (2014 – 2020) om uit te geven aan onderzoek en innovatie in Europa. Het programma zorgt voor economische groei en werkgelegenheid en heeft mede daardoor gegronde politieke steun van Europese regeringsleiders en leden van het Europees parlement. Horizon 2020 ondersteunt onderzoek en innovatie op een manier dat dit bijdraagt aan wetenschap, industriële ontwikkelingen en sociale uitdagingen. Lees meer

Deel dit bericht via social media: