Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Nul op de Meter vereist innovatie; in product en proces

 

Wie kiest voor Nul op de Meter ervaart dat dit een andere aanpak verreist dan de traditionele manier van renoveren. Nul op de Meter vraagt om innovatie op meerdere vlakken. We spraken met Marinus den Harder, directeur Bouw & Vastgoedontwikkeling van bouwconcern VolkerWessels, over de noodzaak van product- en procesinnovatie en vertrouwen in elkaar, ook als het even tegenzit.

Hoge ambitie versnelt productinnovatie

VolkerWessels is sinds het begin betrokken bij Stroomversnelling en heeft haar producten flink doorontwikkeld. Die innovatie werd vooral in gang gezet door de hoge ambitie die is gezet. Marinus den Harder: “Het doel om Nul op de Meter renovaties helemaal non-fossil uit te voeren, oftewel all-electric uit te voeren, vraagt om innovatie van je product. En het is juist die ambitie die er voor zorgt dat de techniek naar een hoger plan moet worden getild. Voor ons was dit de grootste uitdaging. Met name financieel gezien. Hoe gaan we de kostprijs aanpassen? Maar we wilden het ook zo doen dat de bewoner zo min mogelijk overlast ondervindt. Die moest thuis kunnen blijven wonen. Ook hadden we te maken met de wens van woningcorporatie Stadlander; alle woningen moesten ook nog eens nul-trede zijn.”

VolkerWessels is dus flink gaan innoveren  “Wij hebben bijvoorbeeld gevels, opgebouwd als een sandwichpaneel, die zowel lichter zijn in gewicht als lager in prijs. Daarnaast hebben we een nieuw type installatie ontwikkeld, anders dan de standaard warmtepompen. Namelijk een decentrale unit die de warmte en ventilatie regelt.

> Kortom; we hebben nu een reeks slimme producten die we steeds opnieuw kunnen inzetten in onze projecten.> ”

Van project naar proces

“Nul op de Meter vereist naast slimme technieken en producten ook innovatie in het samenwerkingsproces. “Je merkt dat mensen snel terugschieten in hun oude rol als er even iets niet goed gaat. Mensen denken nog teveel vanuit projecten maar we moeten juist in processen denken. Daarmee geeft de innovatie Nul op de Meter een spin off, die voor heel VolkerWessels waardevol is. Het dwingt mensen uit de bekende en traditionele rol te stappen. Dit heeft echt impact op het hele concern.”

“En ja, het kost veel energie om mensen die gewend zijn in projecten te denken te laten ervaren dat dit niet meer kan maar uiteindelijk is dit heel waardevol gebleken. De tijd van projecten zijn we nu voorbij, we denken nu in processen met reguliere, hooggekwalificeerde producten. Zó kunnen we meer woningen doen, een hogere kwaliteit leverenen de kostprijs verlagen.”

Meer innovatie in de toeleverende industrie nodig

“Door innovatie zijn wij al 10% goedkoper. De uitdaging ligt nu in de industrialisatie van het product. Daar kan de toeleverende industrie nog wel een steentje aan bijdragen. Voor sommige bedrijven is Nul op de Meter nog een te groot avontuur.  Ik denk dat deze bedrijven gewend zijn aan langere projecten en het vooruitzicht van een duidelijke afzetmarkt. Die markt is nu nog niet zo helder. Het is een beetje het kip en ei verhaal,iedereen zit op elkaar te wachten en dan gebeurt er niks. Daarom is Stroomversnelling zo goed, hier hebben we gezegd dat we het gaan doen en dan gebeurt er ook iets.”

Vertrouwen: wij kunnen dit!

“Het is belangrijk dat betrokken partijen, maar ook de eigen VolkerWessels-mensen, het doel voor ogen houden, ook als het tegen zit. We hebben natuurlijk soms wel wat tegenslagen te verduren; de EPV liet lang op zich wachten en Nul op de Meter hoogbouw (hoger dan 5 á 6 woonlagen) gaat op dit moment nogniet, er is te weinig opwek-oppervlak voor alle woningen en ook de regelgeving is hiervoor nog niet klaar.

“Soms wordt er gedacht dat het allemaal niet innovatief genoeg gaat. Men gaat dan elders op zoek.”

“Het vertrouwen dat we op de goede weg zijn en dat we dit kunnen is belangrijk. Je moet elkaar inspireren en motiveren, want we ontwikkelen samen. Ga je je eigen gang dan doet dit afbreuk aan de potentie die Stroomversnelling heeft. In Stroomversnelling hebben we elkaar gelukkig gevonden en hoe langer we samenwerken, hoe groter de kans dat het een succes wordt!!”

“Alles bij elkaar genomen heeft Stroomversnelling ons geholpen om onze innovatiekracht en de manier van denken richting te geven. Om die reden heb ik wel eens gezegd: “Al zou de Stroomversnelling toch nog mislukken, het is zeker niet voor niets geweest.””

Deel dit bericht via social media: