Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Op Taxatie-safari om warm te lopen voor Nul op de Meter

Al meer dan 150 taxateurs/makelaars gingen op taxatie-safari naar Nul op de Meter woningen. Het nieuwe rekenmodel voor taxateurs, rekent vanaf 1 oktober de objectieve besparing op energiekosten uit bij een NOM-woning én de beroepsopleiding makelaars gaat een NOM-taxatie cursus aanbieden.

Ontwikkeltafel

“We kunnen stellen dat de taxateurs en makelaars Nul op de Meter serieus nemen in hun waardebepalingen.” vertelt Roland van der Klauw van ontwikkeltafel NOM-taxatie van Stroomversnelling. Wat is de meerwaarde van een huis na een renovatie naar Nul op de Meter? Hoe kunnen we dit berekenen en wat heeft men daadwerkelijk over voor een NOM-huis? Dat waren de vragen die de ontwikkeltafel NOM-taxatie zichzelf stelde. Taxateurs, validatie-instituten en banken gingen onder voorzitterschap van Roland van der Klauw, directeur NRG031, deze uitdaging aan. Roland: “We zochten een manier om een objectieve netto contante waarde te berekenen voor een NOM-woning. Dat kan redelijk eenduidig door de kostenbesparing uit te rekenen die voortkomt uit energiebesparende maatregelen. Bij een standaard slecht geïsoleerde jaren ´60 rijtjeswoning komt dit uit op een kostenbesparing met een netto contante waarde van €45.000 euro.” Dit is niet per definitie de waarde die een koper ervoor wil betalen “Dat was de tweede vraag: wat heeft een gemiddelde koper nu over voor een Nul op de Meter woning?”

Op safari

Die vraag werd voor een deel beantwoord tijdens de taxatie-safari´s die plaatsvindt bij woningcorporaties. Taxateurs en makelaars worden uitgenodigd voor een bezoek naar een Nul op de Meter-huis of wijk. Tijdens zo´n veld-dag wordt uitgelegd wat Nul op de Meter nu precies is, wat de netto contante waarde aan kostenbesparing is én de huizen worden bekeken. Aan het eind van de dag vragen we de taxateurs een inschatting te geven op de waardestijging vanuit het perspectief van een willekeurige koper. Wat is het NOM-huis meer waard dan een niet gerenoveerde huis in dezelfde wijk?

En de meerwaarde is…

Meestal werden de NOM-huizen door de taxateurs op ongeveer €22.000 meer geschat dan de niet NOM-woningen. Hierbij is 10 jaar als uitgangspunt genomen. “Die eerder genoemde €45.000 geldt voor een langere periode, maar mensen kijken niet graag verder dan 10 jaar.” legt Roland uit. Ook opvallend was dat taxateurs de buitenkant van het huis meenemen. “Een huis waarbij niet aan buitenkant zichtbaar is dat het NOM is en er dus nog steeds oud uitziet, levert Nul op de Meter nu nog weinig extra waarde op.”

De taxateurs, validatie-instituten en banken schatten in dat de NOM-woningen met de tijd meer waard worden. “NOM is nog redelijk onbekend, als het straks de norm is zullen deze huizen naar alle waarschijnlijkheid meer waard worden terwijl energetisch slechte huizen juist in waarde zullen dalen.”

NOM in de verkoop

Op 18 april gaat een gerenoveerde Nul op de Meter woning van woningcorporatie Kleine Meijerij in Rosmalen de markt op. En 5 juni zet de Wageningse corporatie De Woningstichting haar eerste gerenoveerde NOM-woning te koop. “Toevallig zijn dit die woningen waar aan de buitenant niet echt te zien is dat het NOM-woningen zijn maar toch kunnen we daarna aan de hand van de praktijk zien wat nu echt de meerwaarde in de markt is voor zo´n soort woning.”

Nul op de Meter wordt steeds serieuzer genomen

Al met al ziet Roland dat Nul op de Meter steeds serieuzer wordt genomen door taxateurs. “In het begin hadden we moeite om de taxatie-safari´s vol te krijgen en nu stromen de aanmeldingen binnen. Dat is een goed teken. En de beroepsopleiding makelaars gaat een NOM-taxatie cursus aanbieden. Op die manier is Nul op de Meter straks echt ingebed in het vak. Goed nieuws dus!”

Blijf op de hoogte via nom-taxatie.nl

 

 

Deel dit bericht via social media: