Pioniers Peter en Mirjam Rijvers geloven heel oud te worden. Zij doen dat het liefst in hun eigen huis want hier wonen ze al sinds 1980 met veel plezier. Toen Peter met pensioen ging, was dit het uitgelezen moment om hun geliefde huis klaar te maken voor de toekomst. Het huis moest levensloopbestendig en zo energiezuinig mogelijk worden. Toen de gemeente Etten-Leur met een subsidie van 15.000 euro kwam om te kiezen voor Nul op de Meter, grepen de twee dit met beide handen aan. NOM bleek namelijk de beste oplossing voor de combinatie levensloopbestendig en energieneutraal. Na twee jaar tegenslagen overwinnen, is het nu af. Hun huis is levensloopbestendig én Nul op de Meter.
Pionieren=obstakels overwinnen
In een artikel in BNN de Stem is te lezen dat zij als pioniers behoorlijk wat obstakels te nemen hadden. Het was de bedoeling dat de klus rond de winter in 2015-2016 geklaard zou zijn. Dat lukte helaas niet. Het weer, bouwkundige problemen en de wisseling van aannemer en concepthouder gooide hier en daar roet in het eten. Uiteindelijk nam Alliantie+, een ontwikkeling van BouwhulpGroep, het project aan en dit bleek een goede keuze. Sinds kort kunnen Peter en Mirjam eindelijk genieten van hun comfortabele Nul op de Meter huis.
Alliantie+ ontwikkelt samen met de toeleverende industrie componentoplossingen om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen met ruimte voor individuele wensen. Een combinatie van drie componentoplossingen; een hoogisolerende gevel en dak en de NOM-installatie, zorgt ervoor dat een huiseigenaar, in plaats van in één keer, ook in stappen naar NOM kan renoveren. De oplossingen worden vervolgens uitgevoerd door lokale partners. Etten-Leur heeft de primeur. De Rijvers kozen ervoor om alle componenten in één keer toe te passen en daarmee is hun huis het eerste gerealiseerde NOM-project van Alliantie+.
Het is de investering waard
“Het handige van de componenten is dat buren bijvoorbeeld stapsgewijs mee kunnen doen. Als het dak het eerste toe is aan vervanging, kunnen zij bijvoorbeeld beginnen met het dak,” vertelt Roel Simons, mede initiatiefnemer van Alliantie+. Stapsgewijs naar Nul op de Meter kan financieel ook uitkomst bieden want het is best een investering zo´n Nul op de Meter huis. Wat investeerde bijvoorbeeld de familie Rijvers in hun geliefde huis? “Een gemiddelde eengezinswoning kan voor 75.000 euro, inclusief btw naar Nul op de Meter. Voor de woning van de familie Rijvers (een grote eengezinswoning) hebben we meer gedaan dan alleen het NOM-concept te realiseren. Het moest levensloopbestendig worden, de plattegrond is iets gewijzigd en er is een nieuw toilet geplaats. Zij kwamen op 100.000 euro uit maar hadden 15.000 euro subsidie van de gemeente en betaalden dus in totaal 85.000 euro,” antwoordt Simons.
Hoewel het een lange weg was en toch wat zwaarder dan verwacht, zijn Peter en Mirjam erg blij met het resultaat. “Ik heb nu een compleet nieuw huis, dat [red] duurzaam, toekomstbestendig en gezonder is. Dat is de investering toch waard?’’, vertelt Peter Rijvers aan BNN de Stem. Ook lezen we hier dat Peter het iedereen zou aanraden die de mogelijkheid heeft en graag in gesprek gaat met geïnteresseerden in het concept.
Meer Nul op de Meter in Etten-Leur
De gemeente Etten-Leur ziet graag dat meer mensen gaan kiezen voor Nul op de Meter. Het college van burgemeester en wethouders heeft in het kader van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen als doel gesteld om in Etten-Leur een aantal voorbeeldwoningen tot NOM-woning te laten renoveren. Om dat voor elkaar te krijgen is een subsidieregeling opgetuigd (€ 15.000,- per woning als bijdrage in de ontwikkelkosten voor NOM-concept). Deze pilotwoning(en) zullen worden gebruikt voor promotie van het NOM-concept. Geïnteresseerde mensen uit de omgeving kunnen horen, zien en voelen wat een NOM-woning te bieden heeft. De woning van de familie Rijvers is de eerste in een hopelijk lange reeks.
Facts
- Alliantie+ biedt de familie Rijvers een garantie op prestaties van het concept voor 10 jaar maar de installaties zouden 25 jaar probleemloos moeten werken.
- Alliantie+ monitort de werking van de installaties en treedt bij eventuele storingen op.
- Alliantie+ plaatste tot dusver 11 componenten en is bezig met de uitvoering van een particuliere Nul op de Meter woning in Zoetermeer, 9 particuliere Nul op de Meter woningen in Utrecht en één gevelcomponent, ook in Utrecht.
- De woning van de familie Rijvers is de eerste die alle componenten in zich verenigd en is daarmee de eerste Nul op de Meter woning van Alliantie+.
- alliantieplus.com