Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Robin Paalvast: “Kom vooral gluren bij de buren!”

De gemeente Zoetermeer heeft zich aangesloten bij de Stroomversnelling. Op 11 juni tekende wethouder Robin Paalvast de ledenovereenkomst. “Het is belangrijk dat we als gemeenten van elkaar leren en kennis delen. Mijn oproep is: ga niet zelf het wiel uitvinden maar kom vooral gluren bij de buren!”

De gemeente Zoetermeer is en blijft koploper als het gaat om de energietransitie in de gebouwde omgeving. Zo werd de eerste Nederlandse nul-op-de-meter renovatie door een particulier al in 2015 gerealiseerd in Zoetermeer. En ook de wijkaanpak oogst lof. Palenstein dient inmiddels als inspirerend voorbeeld voor het aardgasvrij maken van hele wijken. Dat vindt minister Ollongren, die Palenstein heeft geselecteerd voor het Programma Aardgasvrije Wijken. En dat vindt ook de Metropoolregio Den Haag Rotterdam (MDHR), die Palenstein bestempelt als ‘best practice’. We spreken Robin Paalvast naar aanleiding van de toetreding tot de vereniging Stroomversnelling.

Er gebeurt veel in Zoetermeer. Waar ligt dat aan?
“In Zoetermeer vinden we dat je op een gegeven moment je nek moet uitsteken en beginnen. Je moet dan ook andere partijen overhalen mee te doen, door te laten zien wat het voor hen kan betekenen. Dat doe je aan de hand van concrete voorbeelden, ook al gaat het soms maar om kleine aantallen woningen.”

Hebt u de wijkaanpak al een beetje in de vingers?
“We hebben het gevoel dat we op de goede weg zitten; vooral omdat het proces vrij soepel loopt. De reden daarvoor is dat er goed wordt samengewerkt door alle relevante partijen, van corporatie tot netbeheerder. We merken het ook aan de reacties van andere gemeenten die komen kijken om van Palenstein te leren, zoals onlangs nog de collega’s uit Nijmegen.”

De gemeente is ambitieus, maar krijgt u de inwoners ook mee?
“Mede door alle persaandacht is het voor de meeste inwoners inmiddels duidelijk dat er echt iets gaat veranderen. Op wijk-informatieavonden kunnen we dat goed merken. Maar doordat we een actief beleid voeren en ook goed uitleggen wat onze plannen zijn, hebben de bewoners over het algemeen vertrouwen in onze aanpak. Een paar jaar terug was het nog typisch een onderwerp voor early adopters. Maar na de hevige aardbeving in Groningen en de keuze van Den Haag voor aardgasvrije nieuwbouw kwam de transitie opeens in onze eigen keuken, en dat doet wat met mensen. Dat geeft onzekerheid. Wat moet ik doen als mijn CV-ketel het begeeft? Een terechte vraag. Je ziet het ook bij de aanschaf van een nieuwe auto: moet ik nog even wachten op die betaalbare stekkerauto die eraan komt of toch nog een tijdje op fossiel blijven rijden? De condities voor verduurzamen van koopwoningen zijn nu nog lastig. Gemeenten moeten eerst zelf aan de slag met een Warmtevisie en het Rijk moet de juiste condities scheppen.”

Was er een concrete aanleiding om lid te worden van Stroomversnelling?
“We kennen de organisatie natuurlijk al een tijdje, maar we zijn nu ook proeftuin voor het Programma Aardgasvrije Wijken. Wat we daar leren willen we ook actief delen. Stroomversnelling is daarvoor de juiste structuur. En het is ook het juiste gremium om richting de landelijke politiek aandachtspunten mee te geven: we hebben behoefte aan een eensgezind geluid naar Den Haag. Niet van alleen de gemeenten maar juist samen met corporaties, bouwers: het hele veld. Van de randvoorwaarden tot de concrete projecten. Dat is de kracht van Stroomversnelling. En Leen van Dijke is in mijn ogen een dijk van een lobbyist om de energietransitie aan te jagen.”

Zoetermeer is een koploper, dat schept verwachtingen. Worden er nog nieuwe initiatieven ontplooid?
“We hebben onze rol gepakt in de energietransitie en die olievlek breidt zich nu ook uit naar het onderwijs. MBO studenten zien nu in ons Living Lab concreet hoe het in z’n werk gaat. We hebben natuurlijk extra handjes nodig richting 2030 en 2050 om al die woningen te verduurzamen. In de wijk Palenstein weten we zo steeds meer verbindingen te maken.”

Deel dit bericht via social media: