Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Stroomversnelling en marktpartijen lanceren standaard voor NOM-monitoring

Het monitoren van de energieprestaties van NOM-woningen is een vrij nieuwe tak van sport. Voor partijen die een Energieprestatievergoeding (EPV) willen innen, om zo de verduurzaming van hun portfolio rond te rekenen, is het echter ook een verplicht onderdeel. Zo’n twee jaar geleden bleek uit de eerste praktijkervaringen van nul-op-de-meter koplopers dat er behoefte is aan een stevige standaard voor NOM-monitoring. Die is er nu! Dankzij de Energieprestatie Monitoring Norm wordt het innen van de EPV eenvoudiger en goedkoper, en ook privacy- en security-issues zijn integraal aangepakt.

Op 20 maart vond er in Utrecht een Stroomversnelling-event plaats onder de naam ‘API Launch’. Alleen software-ontwikkelaars weten precies wat daarmee bedoeld wordt. Een API is namelijk een set technische afspraken die door programmeurs gebruikt wordt om uitwisseling van data te vergemakkelijken. Bij nul-op-de-meter monitoring heb je het dan over het uitwisselen van meetgegevens over de energieprestatie. Opwek- en verbruiksdata bijvoorbeeld, maar ook onderhoud-gerelateerde data zoals de detectie van een kapotte sensor.

Innen van de EPV wordt geautomatiseerd 
De door marktpartijen en Stroomversnelling gezamenlijk ontwikkelde open source API zorgt ervoor dat iedere aanbieder van monitoring oplossingen voortaan producten kan ontwikkelen die naadloos met elkaar, en met producten van derden kunnen communiceren. Daarmee wordt de markt voor monitoring oplossingen flink aangejaagd. De API zal dus bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe, slimmere energie-apps te ontwikkelen voor bewoners. Maar veel belangrijker: ook de EPV-administratie van een woningcorporatie kan voortaan van kop tot staart geautomatiseerd worden. Het innen van de EPV wordt daarmee dus veel eenvoudiger. Om aan te tonen dat dit inderdaad foutloos werkt worden de komende maanden enkele zogenaamde ‘ketentests’ gedaan samen met de deelnemende woningcorporaties.

Garantie op energieprestatie
Keiharde garanties geven op energieprestaties van woningen. Dat is één van de uitgangspunten van het Stroomversnelling gedachtegoed. De implementatie van de EPV-wetgeving, de ontwikkeling (en verzelfstandiging) van het NOM Keur, het ontwerp van een standaard Afnameovereenkomst voor NOM-renovatie én nieuwbouw: het zijn allemaal samenhangende elementen die het afgeven van een langdurige prestatiegarantie faciliteren. Met de introductie van de Energieprestatie Monitoring Norm is er nu voor ieder aspect van prestatiegericht bouwen een solide standaard beschikbaar.

Online gereedschapskist
Ontwikkelaars die aan de slag willen gaan met de monitoring API kunnen terecht op de programmeurswebsite GitHub. Een drietal ‘repositories’ bevat alle informatie die je als programmeur nodig hebt om zelf producten te ontwikkelen volgens de nieuwe standaard. Alle informatie is open source. De Monitoring API repository beschrijft hoe je data binnenhaalt, en de bijbehorende wiki bevat alle API documentatie. De Monitoring API UDB beschrijft hoe de authenticatie (lees: security en privacy) is aangepakt. De Monitoring UDB Resource Server ten slotte is een authenticatie-testomgeving. Op de Github staat onder de issues-tab welke bugs of requests er zijn binnengekomen.

Slimmer met je data omgaan
Wouter Borsboom (TNO) geeft tijdens de API Launch een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van databeheer en AI. Hij schat in dat de Monitoring API de ontwikkeling van digital twins in de bouw zal stimuleren: nauwkeurige digitale modellen van gebouwen die gevoed worden met monitoring-data, en die met behulp van algoritmes allerlei nieuwe inzichten verschaffen aan de beheerder. Toekomstmuziek wellicht, maar wél bijzonder interessant.

Veel juridische vragen
Jurist Dirk Wisman (Onyx Cybersecurity) is één van de experts die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de Monitoring Norm. Hij krijgt veel vragen uit de zaal over privacy-issues bij monitoring. Wanneer zijn data anoniem? Wat mag je wel en niet doen met de meetgegevens? Er zijn nog geen rechtszaken gevoerd over dergelijke kwesties, dus het juridische kader moet deels nog vorm krijgen, maar Wisman maakt wél duidelijk dat er in principe veel mogelijk is, mits je goed communiceert met bewoners over wat je met hun data zou willen doen, en daar ook expliciet toestemming voor vraagt.

Samenwerking met CorpoNet
CorpoNet is een vereniging van en voor ICT’ers bij woningcorporaties. De vereniging heeft in het verleden veel gedaan aan de ontwikkeling van IT-standaarden voor corporaties. Het is dan ook bijzonder verheugend dat CorpoNet zich vierkant achter de Monitoring Norm schaart. Mede dankzij deze technische steun in de rug mag worden aangenomen dat de API breed omarmd zal worden door woningcorporaties, en de facto de standaard in de markt wordt voor NOM-monitoring oplossingen.

Zie ook:
Eerste vier certificaten Energieprestatie Monitoring Norm uitgereikt (10-10-2018)
Eerste versie Energieprestatie Monitoring Norm beschikbaar (4-10-2018)

Deel dit bericht via social media: