Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Stroomversnelling-lid Sto Isoned geeft Zuringhof groene impuls

Op vrijdag 15 juli werd Zuringhof in Tilburg feestelijk geopend. Tot een paar maanden geleden was het appartementencomplex van TBV Wonen een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Maar nu viert het twee primeurs: het is het eerste gestapelde gebouw volgens het Nul op de Meter (NOM) principe in Brabant én het eerste project waar Sto-Ecoshapes van Stroomversnelling-lid Sto Isned zijn toegepast. Daardoor is Zuringhof zowel letterlijk als figuurlijk een groene blikvanger in de wijk. Vier woningen werden energieneutraal gemaakt door ze te voorzien van een warmtepomp, pv-panelen, een luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning, kunststof raamkozijnen met drievoudig glas én een hoogwaardig gevelisolatiesysteem dat met een maximale dikte van 30 cm aan de buitenzijde van de gevel is aangebracht.

Zichtbare verandering

Door Zuringhof aan de buitenzijde te isoleren werd het tevens mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven. Ook omdat Zuringhof_voor renovatiehet geen prefab NoM-project was en architect Arno Kolen niet gehinderd werd door modulematen. Dat stelde hem in staat om iets unieks te creëren. “Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zchtbaar zijn”, vertelt hij. “Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar – nóg belangrijker – de hele wijk een nieuwe impuls te geven.

 

Ronald Tilleman, Zuringhof Tilburg Sto IsonedDriedimensionale gevel

Kolen legt uit dat eenzijdige jaren 70 wijken ankerpunten nodig hebben voor de oriëntatie. Maar ook dat bewoners zo extra waardering krijgen voor hun omgeving. “We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.”

De architect legt uiRonald Tilleman, Zuringhof Tilburg Sto Isonedt dat de groene kleur refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. “Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.”

Sto Isoned

Sto vindt het belangrijk mee te werken aan de transformatie en verbetering van de woningvoorraad, zodat in 2050 alle woningen Ronald Tilleman, Zuringhof Tilburg Sto Isonedenergieneutraal zijn. Sto meent een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het succes van Stroomversnelling door productinnovatie op het gebied van prefab buitengevelisolatie systemen, zoals hier gedaan is bij Zuringhof. Erg belangrijk is dat het productieproces versnelt, alleen zo zijn we in staat om steeds slimmere product- en procesinnovaties tot stand te brengen,’ aldus Rob de Jong, algemeen directeur van Sto Isoned.

 

Deel dit bericht via social media: