Update nationaal en Europees beleid
In deze rubriek komen de belangrijkste politieke actualiteiten van de afgelopen weken kort aan bod.
Reactie op internetconsultatie Social Climate Fund
Om ervoor te zorgen dat de energietransitie voor iedereen betaalbaar blijft, heeft de Europese Unie een fonds opgezet: het Social Climate Fund. Nederland kan hier geld uit ontvangen voor het bevorderen van een eerlijke energietransitie. Het kabinet moet daartoe plannen indienen bij de Europese Commissie. Er heeft inmiddels een internetconsultatie plaatsgevonden over voorstellen van het Kabinet, waaronder deze twee, die betrekking hebben op woningverduurzaming:
· Tijdelijke steun bij het betalen van de energierekening en structurele verduurzaming van woningen voor huishoudens met een laag inkomen. Dit gaat over subsidies of leningen voor huishoudens om woningen te verduurzamen. Op deze manier verbruiken ze minder energie. Dit is gekoppeld aan gerichte financiële steun voor huishoudens die tijdelijk hun energierekening niet kunnen betalen¸ bijvoorbeeld door het oprichten van een fonds dat huishoudens helpt bij het betalen van de energierekening (energiefonds);
· Leningen via het Warmtefonds aan woningeigenaren en vve’s om substantiële energiebesparende maatregelen uit te laten voeren.
Stroomversnelling heeft gereageerd op deze voorstellen, samen met Bouwend Nederland, Consumentenbond, provincie Utrecht, gemeente Amersfoort en ROM Utrecht. In de reactie wordt de volgende aanpassing gesuggereerd:
“Het Social Climate Fund (SCF) kan een brug slaan tussen de ontwikkelingen rond prestatiegerichte woningverduurzaming en de financiering van woningverduurzaming en op die manier een doorbraak creëren. Wanneer voor de (periodieke) betalingen voor een prestatiegerichte gebouwgebonden verduurzamingsdienst (gehele of gedeeltelijke) compensatie vanuit de middelen van het SCF kan worden ontvangen in het geval de zittende eigenaar-bewoner deze (voor kortere of langere tijd) onverhoopt niet in redelijkheid zou kunnen voldoen, geeft dit zekerheid voor zowel eigenaar/bewoner als aanbieder. Een dergelijk garantiefonds kan het Ministerie van Financiën het comfort bieden om over te gaan tot passende verduidelijking van de betreffende wet- en regelgeving rond prestatiegerichte dienstverleningsovereenkomsten.”
Webtalk ‘Salderen en de EPV’
Op 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling definitief beëindigd. In de Stroomversnelling webtalk ‘Salderen en de EPV’, die eind januari plaatsvond, worden de gevolgen van dit besluit uitgebreid besproken.