Update nationaal en Europees beleid
In deze rubriek komen de belangrijkste politieke actualiteiten van de afgelopen weken kort aan bod.
PBL actualiseert Startanalyse
Op 13 maart heeft het PBL de geactualiseerde versie van de Startanalyse gepubliceerd. De Startanalyse legt een basis onder de aardgasvrije warmteplannen van gemeenten. In 2026 moeten alle gemeenten immers concrete plannen indienen voor de verwarming van wijken. Het uitgangspunt daarbij is dat je kiest voor de optie met de laagste kosten. Vijf jaar geleden publiceerde het PBL de eerste Startanalyse, waarin voor elke wijk in Nederland de goedkoopste optie werd berekend. Die berekeningen zijn nu dus geactualiseerd.
Uit de Startanalyse blijkt dat in 2050 een groot deel van de woningen all-electric is. Er wordt vooralsnog een slag om de arm gehouden als het gaat om de beschikbaarheid van groen gas. Als die beschikbaarheid echter tegenvalt, of als groen gas de komende jaren duurder wordt, zal het aandeel all-electric evenredig meestijgen. Met andere woorden: de hoeveelheid all-electric woningen waar het PBL nu mee rekent, kan worden gezien als een soort ondergrens. Volgens Stroomversnelling bevestigt de Startanalyse dat Nederland de komende tijd op een programmatische, gecoördineerde manier moet gaan inzetten op all-electric. Dit is in lijn met de huidige focus van Stroomversnelling op all-electric wijkconcepten.
IBO rapport ‘Schakelen naar de toekomst – over bekostiging elektriciteitsinfrastructuur’
Er is interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) gedaan naar de toekomst van de elektriciteitsinfrastructuur. Het onderzoek geeft inzicht in de omvang van de benodigde investeringen in de elektriciteitsinfrastructuur en de bekostiging en financiering daarvan. Een belangrijke conclusie is dat de kosten flink gaan stijgen:
- Netbeheerkosten elektriciteit nemen flink toe van 7 miljard in 2024 naar 20 miljard per jaar in 2040;
- Dit leidt tot een hogere energierekening. Citaat uit het rapport: “Waar een gemiddeld huishouden in 2024 ongeveer 400 euro aan netkosten betaalde voor elektriciteit, kan dit bedrag oplopen tot circa 1.100 euro per jaar in 2040.”
Het rapport bevestigt dat er, om kosten te dempen, gestuurd moet worden op energiebesparing in de gebouwde omgeving, in combinatie met het bevorderen van flexibiliteit bij kleinverbruikers. De inzichten uit de energietransitie-dataset van Stroomversnelling zouden daarbij gebruikt kunnen worden.