Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Van simpele energie-monitoring naar slimme aansturing

Enervalis treedt toe tot Stroomversnelling

Wim Boonen is de CEO van Enervalis, de innovatieve Belgische onderneming die energie-monitoring diensten ontwikkelt op basis van big data en machine learning. Stroomversnelling sprak met Boonen over de achtergrond van het bedrijf, over het aansturen van installaties op afstand, en over load balancing met behulp van tienduizenden laadpalen die allemaal keurig in de pas lopen als één virtuele superbatterij.

Wim Boonen is in januari 2020 voltijds gestart als CEO bij Enervalis, na een carrière bij Total SE. “Mijn eerste opdracht was om een nieuwe investeringsronde te volbrengen, om onze verdere groei te ondersteunen. De nieuwe ronde werd geleid door ABB. Stap twee is de opschaling. Enervalis is een high-tech bedrijf in de groei, met op dit moment nog zo’n 25 medewerkers. Van origine is het een club van onderzoekers, die veel gesubsidieerde trajecten heeft gedaan. Toen ik begon bij Enervalis was er nog geen sprake van marketing of sales. Ons machine learning team bestaat uit zeven mensen, waaronder drie gepromoveerde data scientists. Daarnaast hebben we software ontwikkelaars in dienst, user interface ontwerpers en hardware specialisten. Onze hardware mensen hebben praktijkkennis van alle mogelijke soorten warmtepompen, elektrische auto’s enzovoort. Zij kunnen dus aan de software ontwikkelaars uitleggen hoe je een bepaalde energy asset op afstand aanstuurt.”

“Data en machine learning is onze USP, het hart van ons bedrijf. Want geoptimaliseerde real time aansturing van een warmtepomp of een laadpaal lukt je alleen met behulp van machine learning. Onze algoritmes kunnen bijvoorbeeld voorspellen hoe de energiemarkt er de volgende dag uit zal zien, op basis van een mix van actuele en historische gegevens, het weerbericht en nog veel meer data. We kunnen dus scherp voorspellen hoeveel kWh er geproduceerd en verbruikt zal worden.”

Virtual power plant
“Enervalis is begonnen als een vrij academische onderzoekersclub, maar inmiddels zijn er twee commerciële productlijnen ontwikkeld. De ene lijn noemen we Smart Home, bedoeld voor consumenten. De andere lijn heet Pooling en Aggregatie, oftewel de Virtual Power Plant. Stel je voor dat je 10.000 laadvoorzieningen hebt voor elektrische auto’s, en dat je die allemaal tegelijk kunt aansturen als één grote batterij. Dan maak je er een soort flexibele energieopslag van, die ingezet kan worden om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te bevorderen. Dit gaan we onder andere doen voor NewMotion en TenneT. Op het moment dat Tennet daar behoefte aan heeft kunnen wij 30.000 laadpalen instrueren om bij wijze van spreken een paar seconden lang geen 10 ampère te verbruiken, maar 8 ampère. Dit principe werkt met laadpalen, maar ook met warmtepompen of met zonnepanelen. Het project met NewMotion en Tennet is een wereldprimeur gezien de omvang, de robuustheid en de schaalbaarheid. Dit is de eerste grootschalige commerciële toepassing van een dergelijke techniek.”

Monitoring-plus
“De andere productlijn, Smart Home, is veel meer gericht op de bouw. Dan heb je het over een geavanceerde vorm van monitoring. Dat is mogelijk dankzij de volledige integratie met de techniek van warmtepompfabrikanten zoals LG, Alklima en Mitsubishi. We kunnen letterlijk alle gegevens van hun warmtepompen real time uitlezen – of in goed Vlaams: ‘capteren’. In februari konden we bijvoorbeeld goed zien hoe de warmtepompen presteerden tijdens de strenge vorst. Er was nergens sprake van het wegvallen van comfort als gevolg van het winterweer. In die zin heeft niemand er iets van gemerkt, maar wij zien het koude weer wél terug in de cijfers. Bijvoorbeeld in het energieverbruik en de instroom- en uitstroomtemperaturen.”

“Monitoren is dus niet alleen meten hoeveel stroom een installatie afneemt. Je hebt het over data capteren en analyseren op tientallen variabelen. We zien dan duidelijk hoe efficiënt een pomp is, wat de CO2-bijdrage is enzovoort. En die analyse doen we ook voor PV. Je kunt aan hele kleine verschillen in opwek bijvoorbeeld zien of er cellen kapot zijn.”

Aansturen en beheren met Smart Home
“Wat we in Nederland vaak zien is dat eigenaren van elektrische auto’s ook zonnepanelen op het dak nemen. Smart Home kan dan helpen om de zelfconsumptie te maximaliseren én de kosten te optimaliseren. Dat betekent dat wij het laden van de auto aansturen: we zorgen ervoor dat er pas geladen wordt als er voldoende zoncapaciteit is. En we kunnen de energieprijs voor de komende dag scherp voorspellen, waardoor we nog beter kunnen uitrekenen wat het beste moment is om je auto op te laden. Zo heb je dus een geïntegreerd energie-ecosysteempje in huis, waar je ook de warmtepomp aan kunt koppelen, en waarmee je uiteraard ook kunt sturen op CO2-reductie.”

“Beheer van de installaties is ook mogelijk. Een woningcorporatie of een installateur kan al zijn energie-assets in de gaten houden met dit systeem. Remote asset management betekent dan dat je op afstand een installatie kunt resetten, foutcodes kunt uitlezen of bijvoorbeeld de watertemperatuur kunt aanpassen. De monteur hoeft dus niet meer naar de betreffende installatie te rijden in z’n busje, wat ook weer CO2-reductie oplevert.”

tekst: Anton Coops
beeld: Enervalis, Unsplash

Deel dit bericht via social media: