Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Woningcorporatie Elkien tankt kennis en roept op tot meer innovatie

Wat: Friese woningcorporatie

Ambitie: in 2030 de gehele portefeuille energieneutraal

Uitdaging: kosten en bewoners meekrijgen

Woningcorporatie Elkien sloot zich 2 maanden geleden aan bij Stroomversnelling. Wij spraken met innovatiemanager Roeland Weijs. Wat zijn de uitdagingen waar hij mee te maken heeft en wat kan Stroomversnelling daarin betekenen?

De ambitie van Elkien, in 2030 de gehele woningportefeuille energieneutraal, is gekoppeld aan een heldere doelstelling: betaalbaar wonen, nu en in de toekomst. “Wij willen dat de woonlasten van onze huurders zo laag mogelijk zijn én blijven. Energieneutralieit en Nul op de Meter zijn daar de geschikte middelen voor,” vertelt Roeland. “Niet alle huizen zullen NOM zijn, dan kan technisch simpelweg niet. Niet alle huizen zullen exact voldoen aan bijvoorbeeld het NOM-keur. We hebben wel de ambitie om op portefeuille niveau energieneutraliteit te bereiken. Geen reguliere energierekening meer dus voor onze huurders, bij een gemiddeld gebruik uiteraard…”

Twee keer duurzaam: energieneutraal en klaar voor zorgvraag

Naast woonlasten en energieneutraal werkt Elkien ook aan de zorgpropositie Langer Thuis van Platform 31. “Wij weten nu al dat meer dan een derde van onze huurders over 10 jaar 70 jaar of ouder is. We proberen daarom zorgbudgetten te koppelen aan investeringen in onze woningen zodat huurders met een extra (energieneutrale) zorg-unit langer betaalbaar thuis kunnen wonen, twee keer duurzaam dus. Mensen wíllen langer thuis wonen en ook vanuit de overheid is dit het ingezette beleid, alleen de financierbaarheid is nog niet makkelijk. Je hebt te maken met allerlei verschillende geldpotjes,” legt Roeland uit. Binnenkort verschijnt het onderzoeksrapport over het financieren van energieneutraal langer thuis wonen.

Financiële uitdaging

“De financiering is hoe dan ook een uitdaging. De onzekerheid rond de EPV maakt het voor ons nog lastig. En ook de wet ten opzichte van het huurbeleid is erg aan verandering onderhevig. We worstelen dus nog om de investering terug te verdienen. Daarnaast moet de kostprijs nog omlaag en dat kan door industrialisatie en innovatie.” 

Kom op aanbieders: innoveer!

Roeland heeft een duidelijk boodschap voor de aanbieders als het gaat om innovatie: Het moet sneller er innovatiever. “Aanbieders en toeleveranciers moeten beter samenwerken en kijk ook eens naar alternatieve producten. Nu wordt nog gewerkt met enkel isolatie en opwek en die isolatie moet er dan uitzien als baksteen door slimme steenstrips. Maar kijk ook eens naar andere, nieuwe materialen. Wij hebben bijvoorbeeld in een ander project infrarood verwarming toegepast. Dan verwarm je objecten en mensen via infraroodpanelen. Dat werkt super! Ok, het is niet NOM maar ze betalen wel maar € 10,- per maand aan energie. Dit soort ontwikkelingen zie ik nog niet terug in Nul op de Meter. Ik mis hier nog echt een innovatieslag.”

Kennis tanken

Lidmaatschap van Stroomversnelling betekent voor Elkien kennistanken en dicht op het vuur zitten als het gaat om wet en regelgeving. “Door lid te zijn, hebben we toch meer invloed op de beslissingen in Den Haag maar ik kom vooral kennis tanken. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al kennis en ervaring is. Ik hoor daarom graag de do´s en dont´s van andere corporaties. Bewoners meekrijgen is bijvoorbeeld echt wel een uitdaging. De website bewonerscommunicatie.com biedt veel inzicht maar kennis uitwisselingen face to face werkt toch nog het best. Die samenwerkdagen zijn daarom echt super.”

Deel dit bericht via social media: