Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Activiteiten Vereniging Stroomversnelling en project Stroomversnelling Huur worden samengevoegd

Vanuit innovatie- en aanjaagprogramma Energiesprong werd in 2013 een deal gesloten tussen 4 bouwers en 6 corporaties: de deal Stroomversnelling Huur. Er werd afgesproken 10.000 bestaande sociale huurwoningen naar nul-op-de-meter te renoveren. Stroomversnelling Huur heeft inmiddels de eerste paar honderd woningen gerealiseerd. Dit klinkt in aantal nog bescheiden maar de innovatie die heeft plaatsgevonden onder dit gezamenlijke project is indrukwekkend. Geprefabriceerde gevels en daken zijn eerder regel dan uitzondering en de installaties worden steeds slimmer. Een nul-op-de-meterrenovatie kan al in een paar dagen worden uitgevoerd! Steeds meer andere corporaties kozen hierdoor ook voor nul op de meterrenovaties en er staan duizenden woningen op de planning om gerenoveerd te worden naar comfortabele, toekomstbestendige nul-op-de-meterwoningen.

Innoveren en ontwikkelen gaat door binnen Stroomversnelling

Afgelopen week besloten de Stroomversnelling Huur woningcorporaties en bouwers (PortaalLefierWoonwaardStadlanderTiwosWonen LimburgVolkerWesselsBAMBallast NedamDura Vermeer) dat het ontwikkelen en innoveren op nul-op-de-metergebied in goede handen is bij de in 2015 opgerichte vereniging Brede Stroomversnelling (in de volksmond Stroomversnelling). Taken en verantwoordelijkheden omtrent ontwikkelen en innoveren hoeven wat hen betreft dus niet meer in het kleinere samenwerkingsverband van Stroomversnelling Huur te liggen. Binnen Stroomversnelling heeft zich namelijk een groot aantal leden verenigd, waaronder woningcorporaties, bouwers toeleveranciers, financiers en gemeenten. Dagelijks werken deze leden samen aan projecten, condities en randvoorwaarden zoals voldoende investeringsruimte (EPV), een goed en betaalbaar NOM-product, een keurmerk dat waarborgt dat nul-op-de-meter ook echt nul-op-de-meter is (NOM Keur),  versnelde vergunningstrajecten (flora & fauna) en financiering voor VvE’s.

Een aantal taken wordt vanaf nu dus ondergebracht bij Stroomversnelling. De bouwers en corporaties uit de Stroomversnelling Huur deal behouden wel hun ambitie versnelling aan te brengen in de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving.

Respect en dank voor founding fathers

Leen van Dijke bestuursvoorzitter van Stroomversnelling: “De keuze die de founding fathers van Stroomversnelling Huur nu hebben gemaakt is een logische stap. Tegelijk is het ook een moment om even stil te staan bij de enorme verdienste van deze initiatiefnemers en koplopers. Zij begonnen samen aan een opgave die uiteindelijk grote impact heeft gekregen; het veranderen van wetgeving, in gang zetten van een transitie in de bouw, ander en nieuw opdrachtgeverschap bij woningcorporaties creëren. En als laatste, maar misschien wel het meest belangrijke, een voor grote groepen bewoners een zeer comfortabele, zeer duurzame en fraaie woning zonder hogere woonlasten verzorgen.” Van Dijke vervolgt: “We zijn de mensen van het eerste uur respect en dank verschuldigd en zullen ons binnen Stroomversnelling, samen met deze en nieuwe leden, volop inzetten om de nul-op-de-meterwoningen door te ontwikkelen en opschaling mogelijk te maken.”

Deel dit bericht via social media: