BENGglas treedt toe tot Stroomversnelling
Youri Creutzberg is directeur van BENGglas, leverancier van hoogwaardig vacuümglas. Hoewel het bedrijf pas enkele jaren bestaat, is het beslist geen new kid on the block. BENGglas komt voort uit Giga-Glas, een groothandel die ruimschoots haar sporen heeft verdiend in de bouwbranche. Youri Creutzberg: “De Rotterdam bijvoorbeeld is een project waar we wel trots op zijn. Daar hebben we de borstwering voor gedaan. De Cooltoren en de Zalmhaventorens zijn ook mooie projecten”.
We praten met Youri over het bedrijf en het product BENGglas.
Is BENGglas een onderdeel van Giga-Glas?
“Giga-Glas is zo’n dertig jaar geleden opgericht door mijn ouders. Het is een groothandel in veiligheidsglas. Denk aan producten zoals geluidsschermen langs snelwegen, of het glas dat in abri’s, balustrades en borstweringen zit. We hebben dus een lange historie in glas, maar het was altijd veiligheidsglas, nooit doorzichtglas. In juni 2020 zijn we officieel gestart met vacuümglas. Wij importeren dat onder de merknaam BENGglas. Dat doen we exclusief voor de Benelux, een stukje Duitsland en Ierland. We hebben besloten om daar een aparte BV voor op te richten, maar ook BENGglas is feitelijk een familiebedrijf.”
Wat trok jullie aan in vacuümglas?
“Als je naar een gemiddelde, niet geïsoleerde spouwmuur kijkt heb je het over een Rc waarde van 0,4. Als er enkel glas in zit ligt de Rc waarde nog lager, dus dat is echt een zwakke schakel. Daarom is er een aanzienlijke verbetering mogelijk met goed isolerend glas. Bij triple glas heb je het bijvoorbeeld over een U-waarde van 0,8. Maar het nadeel daarvan – zeker bij renovaties – is dat je de kozijnen moet vervangen. Dat is niet circulair én kostbaar. Vacuümglas is dan een mooie oplossing, want met 8,3 millimeter is het heel dun, waardoor het altijd in de bestaande kozijnen past. Daarnaast is de U-waarde slechts 0,4. Vacuümglas heeft ook een langere levensduur, dus in die zin is het duurzamer, en de geluidsisolatie is ook heel goed. Al met al een revolutionaire nieuwe stap dus, op het gebied van glas en isolatie.”
Kun je een mooie labelsprong maken als je enkel glas vervangt door BENGglas?
“Ik sprak gisteren nog met een woningcorporatie over een complex waarvoor dit inderdaad het geval was. Maar dan heb je het wél over woningen met enkel glas en een fors raamoppervlak. In zo’n geval kan het voorkomen dat met alleen die relatief simpele ingreep je label weer groen kleurt.”
Wat is de reden voor BENGglas om lid te worden van Stroomversnelling?
“We proberen samenwerkingsverbanden te creëren en op te zoeken. Om te kijken waar we elkaar kunnen versterken, en met innovatieve oplossingen kunnen komen voor de problemen die op dit moment de energietransitie vertragen.”
“We zijn ook in contact met de Isolatiecoalitie, een partij die in de markt op zoek is naar innovatieve producten en oplossingen om de energietransitie te versnellen. Binnen dat verband willen we bijvoorbeeld voor- en na-metingen gaan doen bij woningcomplexen en appartementencomplexen die voorzien worden van HR++ glas en vacuümglas, om beter zicht te krijgen op prestatieverschillen in de praktijk. Sinds kort hebben we ook contact met de Saxion University over het opzetten van een onderzoek.”
Op jullie website staan een paar voorbeelden van vacuümglas in monumentale panden
“We richten ons zowel op renovatie als op nieuwbouw. Renovatie betekent voor ons niet alleen het contact met de woningcorporaties. We hebben ook veel contacten met onderhoudsbedrijven. En via de glashandel, de glaszetter en de schilder bedienen we ook de particuliere sector.”
“Bij monumentale panden mag je de kozijnen niet aanpassen, dus dan is vacuümglas een mooie oplossing. De authentieke uitstraling blijft behouden, maar je maakt wél de sprong in U-waarde van 5,8 naar 0,4. Bij monumenten wordt vacuümglas dan ook steeds vaker voorgeschreven. BENGglas kan zelfs worden uitgevoerd als monumentenglas. Daarvoor neem je BENGglas als basis, en daar plak je als het ware een derde laag getrokken glas op. Daar zit wel een nadeel aan: het glas wordt zwaarder en dikker, en deze oplossing is nogal kostbaar. Een innovatief product, maar niet altijd werkbaar.”
“We zien nu wél dat gemeenten wat soepeler worden in de regelgeving, en voor gebouwen die ze zelf in beheer hebben soms ook BENGglas toestaan in plaats van monumentenglas.”
“En over gemeenten gesproken: we zien ook dat steeds meer gemeentelijke verduurzamingsloketten, bijvoorbeeld die van Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Den Bosch, vacuümglas opnemen in hun adviezen aan burgers. Een positieve ontwikkeling waar we echt trots op zijn.”