Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

Composiet en statiegeld worden motor Woontransitie

 

Rosmalen – In de Woontransitie Hackathon zijn vrijdag 23 juni twee hoofdprijzen uitgereikt aan de revolutionaire aanbouw proposities Matchbox en MyBoxxi. De jury ziet alle vier finalisten als baanbrekend voor de grote uitdagingen rondom energiebesparing en langer thuis wonen. De hoofdingrediënten van hun concepten zijn karton, composiet, statiegeld, een gebruiksabonnement, zelfontwerp en zelfbouw. Stadlander gaat met de twee winnaars in gesprek om prototypes te realiseren.

Team Matchbox
Team MyBoxxi

 

 

 

 

 

 

 


In de Hackathon zijn teams van friskijkers en dwarsdenkers – zowel professionals als studenten – de uitdaging aangegaan om tot een vernieuwend concept te komen voor een aanbouw achter de woning. Aan de ene kant om een ruimere woning en langer thuis wonen mogelijk te maken en aan de andere kant om de energietransitie in de gebouwde omgeving te helpen versnellen.

Negen ontwerpteams zijn op 10 en 11 mei aan de slag gegaan met de volgende wensen: korte bouwtijd, betaalbaar (richtprijs € 10.000), aantrekkelijk voor bewoners (mooi product, comfort, weinig overlast bij de bouw), klaar voor Nul op de Meter en langer thuis wonen. Vier teams hebben een ticket voor de tweede ronde op 23 juni gekregen.

Anders denken

De innovatie zit volgens de teams in de combinatie van materiaalgebruik, eenvoud in design, nieuwe financieringsvormen, klantbeleving en wijze van assemblage. MyBoxxi zet een aanbouw in de markt die met een abonnement van €1,50 per dag wordt aangeboden. Flexibiliteit en keuzevrijheid voor bijvoorbeeld zorg aan huis zijn aantrekkelijke aspecten voor de klant. Matchbox heeft met composiet als circulair materiaal een aanbouw waar de start-up statiegeld op geeft. De bewoner krijgt daarmee een luxe aanbouw die betaalbaar is. InBox, met een ontwerp van karton, vond de jury “prikkelend” en “van lef getuigen”. Het ontwerp heeft een ingebouwd terras en is met een zelf te kiezen print aan de buitenkant aanpasbaar. Op de vraag van de jury naar de sterkte van het materiaal was het antwoord: “als je hier een flinke rechtse tegenaan geeft heb je hele zere knokkels en het materiaal is onbeschadigd”. Rubix heeft met de Aånbøuw een propositie ontwikkeld die uit slechts vier basiselementen bestaat en wat de klant naar eigen ontwerp zelf in elkaar kan zetten. De klant kan vanaf de bank ontwerpen en bestellen.

Naar realisatie

“Waarom zou mijn huurder dit aantrekkelijk vinden?” was het startpunt voor de jury. Daarnaast zat een grote uitdaging in de betaalbaarheid. In alle ontwerpen ziet de jury potentie. Soms is echter nog een langere ontwikkelweg nodig voordat een aanbouw gerealiseerd kan worden. Dit geldt voor de kartonnen aanbouw van InBox en de zelfbouw aanbouw van Rubix. Deze twee teams worden gekoppeld aan onderzoekers en leveranciers. Stadlander gaat daarnaast met de twee prijswinnaars Matchbox en MyBoxxi in gesprek om tot realisatie van een prototype te komen.

Waarom de Woontransitie Hackathon?

Volgens initiatiefnemer Stadlander zijn er al veel marktpartijen die een aanbouw aan de woning kunnen bouwen. Helaas, constateerde Stadlander, zijn de huidige oplossingen vaak te duur, niet flexibel inzetbaar en bovenal zijn ze niet geschikt voor Nul op de Meter (NOM). Daarom besloot de woningcorporatie de Woontransitie Hackathon uit te schrijven om te komen tot betere, flexibele NOM-ready oplossingen waarmee de woning kan worden uitgebreid en geschikt is voor gelijkvloers wonen.

Met de Hackathon wordt aangesloten bij twee grote maatschappelijke vraagstukken. Allereerst wonen steeds meer mensen tot op hoge leeftijd in hun eigen woning. Gelijkvloers wonen is een belangrijke bouwkundige voorwaarde om dat voor een brede groep mensen mogelijk te maken. Veel bestaande woningen zijn nu vaak te krap om een slaap- en badkamer op de begane grond te huisvesten. De aanbouw biedt hier een oplossing voor.

Ten tweede ondergaat Nederland een energietransitie. Als onderdeel daarvan worden alle Nederlandse woningen afgesloten van aardgas. Met Nul op de Meter is deze transitie goed te faciliteren. Voor veel standaard woningtypen zijn inmiddels Nul op de Meter renovatieoplossingen beschikbaar, die zorgen dat de woning evenveel duurzame energie opwekt als hij gebruikt. Maar voor deze renovatieoplossingen vormen serre’s of eerder geplaatste woninguitbreidingen nu nog een grote barrière en resulteren in hoge meerkosten.

Lees meer over nul-op-de-meter en Langer Thuis op onze kennisdatabase Energielinq.nl

Over de wedstrijd

De Woontransitie Hackathon werd georganiseerd in samenwerking met Stadlander en het Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Het vond plaats op de Spark Campus in Rosmalen. De jury bestond uit Wim van den Bergh (Stadlander), Bas Sievers (WonenLimburg), Jeroen Duvergé (Elkien), Paul Born (Stroomversnelling) en Niels Sijpheer (EnergyGO).

Meer informatie: https://woontransitie.nl/

Deel dit bericht via social media: