Zoeken

Generic filters
Exact matches only
Stroomversnelling op linkedinStroomversnelling op twitterStroomversnelling op youtubeStroomversnelling op flickr

De energietransitie als marathon, ambitieniveau Sifan

Ook in de zomermaanden is er flink doorgewerkt door de Stroomversnellers, met onder andere de Olympische Spelen als inspiratiebron. Nederland verbouwen is niet direct een klus voor sprinters, je moet het meer hebben van de doorzetters met de lange adem. Net als bij een marathon wil je in de energietransitie langdurig een flink tempo blijven maken. Dat vraagt om samenwerking én om innovatie. Over deze thema’s praten we met Sjoerd Klijn Velderman, hoofdcoach van Team Huur van Verbouwstromen.

Waar sta je op dit moment met het Team Huur van Verbouwstromen?
Sjoerd Klijn Velderman: “Team Huur begeleidt inmiddels zeven consortia, dat wil zeggen: samenwerkingsverbanden tussen woningcorporaties, bouwers en onderhoudspartijen, soms ook gekoppeld aan lokale en regionale overheden. We werken met drie verbanden die dat doen zonder dat ze een MEER-subsidie ontvangen; deze zijn gevestigd in Groningen, Twente en de Haagse regio. En we ondersteunen ook vier samenwerkingsverbanden die wél een MEER-subsidie hebben ontvangen. Deze zijn gevestigd in de Achterhoek, Drenthe en twee maal in Noord-Holland.”

“Alle zeven consortia hebben de ambitie om binnen hun langdurige samenwerkingsverband meer uit zichzelf te halen. Dat houdt in dat je bij het renoveren van grote aantallen woningen betere kwaliteit levert, zo mogelijk tegen lagere kosten.”

Ambitieniveau Sifan
“We leggen de lat zo hoog mogelijk. In Noord-Holland bijvoorbeeld werken twee woningcorporaties samen met BAM Wonen aan hun ‘Sifan ambitie’ om aan het eind van de samenwerking zo ver te zijn met de ontwikkeling van een AI-engineering bot dat ze binnen een fractie van een seconde de totale engineering van een renovatieconcept kunnen ophoesten, op basis van een digitale scan van een woning. Ik zie hier veel potentie als het gaat om het versnellen van het proces. Scannen van woningen is inmiddels een volwassen techniek, en door de combinatie met AI staat de bestaande bouw nu echt voor de volgende serieuze automatiseringsslag. Ik denk ook dat de kans op adoptie van deze aanpak groot is, want er is in de sector dringend behoefte aan kortere doorlooptijden. De mensen die je straks op deze manier vrijspeelt kunnen dan andere dingen gaan doen, waar ze veel beter in zijn.”

“Zo hebben alle regio’s hun eigen uitdaging geformuleerd. In Twente, waar heel veel verschillende partijen samenwerken aan het project, is het doel bijvoorbeeld om met dezelfde hoeveelheid mensen een twee keer zo hoge arbeidsproductiviteit te halen. Omdat we daar met zoveel verschillende stakeholders te maken hebben, die samen tot een integrale aanpak moeten komen, noemen we dit project ook wel het ‘WK Samenwerken’.

Communities of Practice
“De zeven consortia zijn allerlei nieuwe dingen aan het ontdekken, die uiteraard ook relevant zijn voor partijen die vergelijkbare projecten doen op een andere plek, of voor partijen die nog niet op de hoogte zijn van bepaalde innovaties. Het delen van de opgedane praktijkervaring en nieuwe kennis doen we in Communities of Practice. Dat gebeurt heel breed: van toegepaste technieken tot bijvoorbeeld het delen van standaard besluitvormingsdocumenten.”

“Daarnaast hebben we ook Communities of Innovative Learning ingericht, waar nog wat meer wordt verwacht van de deelnemers. Hier worden veelbelovende onderwerpen echt uitgekauwd door specialisten, die daar minstens een dag per week aan spenderen. Het idee is dat je met elkaar tijd en moeite stopt in echte innovatie, in iets wat nog niet bestaat, maar wél relevant is voor de opgave. De resultaten worden vervolgens onderling gedeeld.”

Een betrouwbare bron liet ons weten dat de tweede tranche van de MEER-subsidie er bijna aankomt?
“Ik denk inderdaad dat de tweede tranche wordt gepubliceerd in de Staatscourant zo rond het moment dat dit artikel wordt gepubliceerd. De eerste ronde was heel succesvol, en ruimschoots overtekend, dus ik ben optimistisch over de interesse voor de tweede tranche.”

Je bent ook aanwezig op 8 oktober bij het Verbouwstromen Forum?
“Klopt, Stroomversnelling organiseert dan een sessie over het thema ‘Bruggen slaan in de wijkaanpak’. Dat gaat over het synchroniseren van de uitvoeringsstrategieën van woningcorporaties, gemeenten en netbeheerders op wijk- en gebiedsniveau. Een onderwerp dat we hebben voorbereid tijdens de vorige Samenwerkdag. Er wordt nu onder andere gewerkt aan een whitepaper over dit onderwerp. Stroomversnelling leden zijn uiteraard van harte welkom op 8 oktober.”

Deel dit bericht via social media: