Stroomversnelling organiseert elke maand een samenwerkdag. Tijdens deze dagen worden de laatste updates in techniek, bewonersparticipatie en marktcondities gedeeld. Belangrijke documenten, die voortkomen uit de ontwikkeltafels worden vastgeklikt zoals het NOM-Keur en een basis uitvraagdocument. Iedereen uit het NOM speelveld is aanwezig dus er kan volop kennis gedeeld en genetwerkt worden. Gebeurt dat ook inderdaad? En wat vinden onze leden eigenlijk van zo´n dag? Heb je er nou echt wat aan? We vroegen het ze zelf.
Rob Paas, teamleider energie en planmatig onderhoud bij woningcorporatie de Goede Woning
De Goede woning gaat lid worden
Fase: Net intern besloten naar Nul op de Meter te gaan
Ingezette Stroomversnellingshulp/tools:
- NOM op verkenning gehad op de corporatie
- 5 oktober: Nul op de Meter Start Up
Rob Paas: “Het is heel interessant en leerzaam dat bij Stroomversnelling mensen betrokken zijn uit verschillende facetten van de bouwwereld; corporaties, bouwers, aanbieders. Plus dat zij ook nog eens in allerlei andere fases zitten van het Nul op de Meter proces. Op zo´n samenwerkdag komt dit allemaal samen. De een komt snuffelen aan Nul op de Meter, de ander heeft net besloten het te doen, zoals wij, en weer een ander heeft al woningen gerealiseerd. De diverse kennis die daar uit voortkomt is heel waardevol. Tijden workshops wordt er gereageerd en gediscussieerd waardoor er veel interactie is tussen de verschillende partijen.”
Nog een verbeterpunt? “Ik ben pas één keer geweest en vond eigenlijk alles heel goed geregeld, leuke locatie ook.”
Michel Bakermans, innovatie en beheer bij woningcorporatie Thuisvester, toekomstig lid
Fase: 150 woningen naar Nul op de Meter in 2016-2017
Ingezette Stroomversnellingshulp/tools: op 3 samenwerkdagen geweest
Michel Bakermans: “Ik vind het heel prettig dat we op deze manier kunnen meebepalen naar welke lijn toekomstige woningen worden ontwikkeld en gerealiseerd. Je hebt daar nu toch enige invloed op. Ik doel dan met name op contracten die je afsluit met bouwers en leveranciers. Wij lopen bijvoorbeeld wel eens ergens tegen aan, wij niet alleen natuurlijk, door dit te delen kan je samen op zoek naar de gulden middenweg. Samen je creëer je de juiste werkbare contracten.”
Nog verbeterpunten? “Ja soms is het wat rommelig. Met name met betrekking tot de agenda. De laatste keer was de mail hierover niet duidelijk en op de dag zelf hing de agenda / het programma ook nergens. Dat zou wel handig zijn.”
Mark Kooijman, projectmanager innovatie Built4U.
Lid sinds augustus 2016 maar al heel lang betrokken bij Stroomversnelling
Bezig met Nul op de Meter uitvraag voor woningcorporatie, wel al hybride NOM-woningen gebouwd (met gas).
Ingezette Stroomversnellingshulp/tools: op alle samenwerkdagen geweest, gaat aan de slag met Energielinq.nl
“Wat ik heel goed vindt aan Stroomversnelling is dat het voor een landelijke dekking zorgt, we komen in de picture en de kwaliteit wordt gewaarborgd. Uit de samenwerkdagen haal ik voornamelijk dat er verbindingen worden gelegd. Maar er worden nog te weinig concrete stappen gezet. In de sessies voor NOM-Keur worden wel echt dingen afgehamerd en pijnpunten getackeld, dat gaat goed. In de algemene sessies vind ik dat er nog te weinig wordt gedeeld. Dat komt denk ik door een gebrek aan vertrouwen.”
Verbeterpunten: “Er is een besloten sessie geweest met Claudia Laumans met 7 bouwers, daar werd wel echt kennis gedeeld. Dat moet meer gebeuren! We moeten af van het traditionele denken in concurrentie. Pak liever samen die 1.000 woningen in plaats van 100 voor jezelf. Zo kunnen we oplossingen delen en écht innoveren.”